fbpx Vil ha bukt med resistente enterokokker Hopp til hovedinnhold

Vil ha bukt med resistente enterokokker

Folkehelsa har nye anbefalinger for å håndtere vankomycinresistente enterokokker (VRE).

Antall meldte tilfeller med vankomycinresistente enterokokker øker. Derfor har Folkehelsa publisert nye nasjonale anbefalinger for hvordan bakteriene skal håndteres.

 

Tarmbakterier

Enterokokker fins normalt i tarmfloraen. Mange er bærere av bakteriene, som sjelden forårsaker sykdom. Men de kan være en trussel for pasienter med redusert immunforsvar.

Bakteriene kan være resistente mot ulike typer antibiotika, og når de også er resistente mot vankomycin er de vanskelige å få bukt med.

 

Fekal-oral smitte

Fram til 2009 var det årlig en håndfull tilfeller av VRE ved norske sykehus. I 2010 kom to utbrudd. Det ene, på Haukeland universitetssykehus, pågår ennå. Så langt knyttes nesten 200 pasienter til dette utbruddet.

Vanligste smittemåte er gjennom kontaminert hud eller overflate i pasient- eller behandlingsrom. Å overholde basale smittevernråd er viktigste tiltak, men omfanget av smitten har gjort det nødvendig med spesifikke anbefalinger. Det gjelder blant annet råd om hvilke pasienter som skal screenes for VRE, hvordan pasienter skal isoleres og følges opp.

Rådgiver Petter Elstrøm i Folkehelsa forteller at de har fått mange spørsmål om VRE.

- Er dere bekymret?

- Ja. Vankomycinresistente enterokokker er et velkjent problem ellers i verden, men som vi har vært forskånet for. Nå er problemet også kommet hit, sier han.

Han påpeker at Folkehelsa er bekymret for all resistens mot antibiotika.

- Dette handler om hvor lenge vi kan ha effektive medisiner mot infeksjoner, sier han.

 

Tar imot råd

De nye nasjonale anbefalingene gjelder helseinstitusjoner som sykehus og sykehjem. I andre helseinstitusjoner gjelder nøye etterhold av basale smittevernrutiner.

De nye anbefalingene er foreløpige, og Folkehelsa tar imot innspill og kommentarer.

Nå er problemet kommet til Norge.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse