Får ikke bli faggruppe i NSF
Faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie er i full aktivitet, samarbeider tett med NSF og fyller alle kriterier for å bli en offisiell faggruppe i forbundet. Likevel sier NSF nei.
På Norsk Sykepleierforbund (NSF) sine nettsider finnes dokumentene som viser at det er opprettet en faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie. Men på NSFs oversikt over de 34 faggruppene, finnes ikke migrasjonsgruppen på listen. Hvordan kan det ha seg?
– Vi opprettet gruppen i 2014 og søkte samtidig om å få bli en faggruppe i NSF, men fikk nei, sier leder av gruppen, Ida Marie Bregård.
Fungerer som en faggruppe
Det synes hun er underlig, all den tid gruppen tilfredsstiller alle krav for å kunne bli en faggruppe, fungerer som en faggruppe, har flere medlemmer enn enkelte andre faggrupper, brukes som en faggruppe av NSF, har internasjonale kontakter og samarbeider godt med NSF, blant annet om konferanser.
– Hvis vi ble en faggruppe, ville vi fått opprettet en nettside under NSF og muligheten til å spre budskapet vårt på en bedre måte og gi mer tilbake til medlemmene, sier Bregård.
De ville også kunne ta medlemskontingent og ville fått et årlig tilskudd fra NSF avhengig av medlemstall. Med 170 medlemmer som de er i dag, ville det utgjort 77 500 kroner, men Bregård hevder dette ikke er hovedgrunnen til at de ønsker faggruppestatus.
Internasjonalt tema
Gruppen har lang historie: I 2005 startet Forum for flerkulturelt mangfold opp under Norsk sykepleierforbunds (NSF) fylkeskontor i Oslo. I 2014 slo de seg sammen med en frittstående faggruppe kalt Migrahel, og kalte den nye gruppen for faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie. 177 medlemmer har de blitt nå og er organisert under NSF Oslo.
– Vi opplever masse støtte fra NSF Oslo. Da gruppene slo seg sammen, var det i midlertidig fordi vi anså temaet for å være nasjonalt – og ikke lokalt. Det er generøst at NSF Oslo lar oss fortsette den lokale tilknytningen, til tross for at de fleste medlemmene kommer fra kommuner utenfor Oslo og Akershus, sier Bregård.
Hun legger til at det aldri har vært mer behov for en slik gruppe enn nå, med økte flyktningstrømmer. På ICNs internasjonale sykepleierkongress i Barcelona nylig, ble det også snakket om at migranter, flyktninger og internt fordrevne personer er et av verdens mest presserende temaer for tiden.
Avventende forbundsstyre
– Hvorfor sier NSF nei?
– Det er ikke tvil om at det er et stigende behov for denne kompetansen, og forbundsstyret i NSF har ikke sagt nei, men vent. Det er kun forbundsstyret som kan vedta opprettelse av en ny faggruppe, påpeker Frank Oterholt, leder i Sentralt Fagforum i NSF.
Forbundsstyret har anmodet Sentralt Fagforum om å se på ressursutnyttelse, organisering og arbeidsform i de ulike faggruppene. Derfor har de satt en midlertidig stopp for flere faggrupper og avventer resultatene av denne prosessen de satt i gang i 2015, som skal være klar til Landsmøtet i 2019.
– Migrasjonsgruppen representerer et veldig viktig fagområde som NSF må ta vare på og bruke, noe NSF også gjør i dag, sier Oterholt.
– Robuste faggrupper
Et gjennomgående problem for alle faggrupper uansett størrelse er at det går mye tid til administrative oppgaver som å planlegge aktiviteter for medlemmene. Målet med prosessen som Oterholt leder, er å prøve ut ulike former for organisering.
– NSF ønsker mer robuste faggrupper. Kanskje kan noen samarbeide mer eller slå seg sammen, sier Oterholt.
Sentralt Fagforum har foreslått for migrasjonsgruppen at de kan slå seg sammen med en eksisterende faggruppene, men Ida Marie Bregård sier de ikke har funnet noen gruppe de synes det er naturlig å gjøre det med.
– Jeg vil bare understreke at vi ønsker å inkludere denne kompetansen, men forbundsstyret har sagt nei fram til 2019, og det må Sentralt Fagforum forholde seg til, sier Oterholt.
– Vi kommer til å levere en søknad om dispensasjon for å få bli en faggruppe til førstkommende styremøte, sier Bregård.
0 Kommentarer