Lønnshopp for sykepleierne i Vestvågøy
Flere av sykepleierne i denne kommunen fikk et lønnsløft på 40 000 kroner over natten.
I Vestvågøy kommune i Nordland har alle sykepleierne fått en gla’melding:
Grunnlønnen økes med 20 000 kroner for alle sykepleiere. I tillegg økes også lønnen etter ansiennitet. For flere av sykepleierne betyr dette at lønnen har økt med 40 000 kroner over natten.
Det var NRK som først skrev om saken.
Vil rekruttere og beholde sykepleiere
Kommuner over hele landet sliter med å rekruttere og beholde sykepleiere. Årets lønnsoppgjør førte ikke til noe nevneverdig lønnshopp, og streiken endte med tvungen lønnsnemnd.
– Det er positivt at kommunen og de tillitsvalgte på eget initiativet har klart å øke lønnen i Vestvågøy, sier fylkesleder i NSF Nordland, Gjertrud Helene Krokaa til Sykepleien.
Hun berømmer at politikere i kommunen anerkjenner at lønn må til – ikke bare for å rekruttere, men også for å beholde de sykepleierne de har.
Ordføreren i Vestvågøy sier til NRK at han håper lønnsøkningen vil få flere til å søke jobb i kommunen, men også at økt lønn gjør at sykepleierne vil bli værende.
Varig lønnsøkning
– Mange kommuner har såkalte lokketilbud for å rekruttere nye sykepleiere. Men det er kortvarige tilbud. Det som er positivt med dette, er at det er en varig lønnsøkning og gjelder alle, sier Gjertrud Helene Krokaa.
De klassiske rekrutteringstilbudene kan skape frustrasjon for sykepleiere som har lang ansiennitet.
– Sykepleiere med mange års ansiennitet ser at nyutdannede suser forbi dem på ansiennitetsstigen fordi de omfattes av et rekrutteringstiltak. Selv får de ingenting.
I Vestvågøy har de forhandlet frem en lønnsøkning som ikke bare tenker rekruttering, men også belønner sykepleiere med lang fartstid med økt lønn.
– Det er kjempepositivt og en gla’melding, sier Krokaa til Sykepleien.
Håper flere følger etter
Fylkeslederen i Nordland håper både KS sentralt og ordførere rundt om har merket seg hva de har fått til i Vestvågøy.
– Kommunen har tenkt langsiktig. De har tatt inn over seg at de må legge penger på bordet for å beholde sykepleiere. Selv om alle er enige i at sykepleiermangelen er kritisk, er det handling som må til. Vestvågøy har gått fra ord til handling, og det er gledelig, sier Krokaa.
Stram kommuneøkonomi er ingen god unnskyldning for ikke å følge etter, mener hun.
– Kommunene bør se på vikarbudsjettene sine. De burde bruke de pengene på faste og fremtidsrettede løsninger i stedet for å drive kostbar brannslukking, sier hun.
Men Krokaa tror ikke lønn alene vil løse sykepleierkrisen.
– Kommunene må også gjøre noe med arbeidsbelastningen. Lønn er viktig, men for at sykepleiere skal orke et helt yrkesliv i helsevesenet, må arbeidsbelastningen ned, sier hun.
Må løses sentralt
Kai Øivind Brenden er andre nestleder i NSF. Han er enig i at dette er gode nyheter, men han vil ha sentrale løsninger.
– De største problemene har vi i distriktskommunene. Om vi skal fikse dette landet over, så må vi bedre vilkårene sentralt. Jeg håper at dette gir et tydelig signal til KS inn mot hovedforhandlingene vi skal ha frem mot 2022, om at et løft trengs for sykepleierne, sier han til NRK.
Også han er enig med Krokaa i at lønn alene ikke løser mangelen. En rapport fra SSB viser at en av fem sykepleiere slutter etter maks ti år i jobben. Arbeidspress oppgis som en av årsakene.
Les også: 1 av 5 sykepleiere forsvinner fra helsevesenet
– Ingen overraskelse
Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, sier til NRK at dette kan være et av flere viktige bidrag til å løse utfordringene rundt rekruttering fremover.
– Lønnssystemet i kommunal sektor gir rom for både lokale og sentrale forhandlinger. At det er press på sykepleiere, overrasker ingen. Flere kommuner gjør lokale tilpasninger for å løse et behov. Heldigvis ser vi at søkningen til sykepleierutdanningen er stor, sier han til NRK.
0 Kommentarer