fbpx Hver annen mann har hpv Hopp til hovedinnhold

Hver annen mann har hpv

Å vaksinere gutter mot hpv, kan være mer aktuelt ifølge ny kunnskap.

Hpv er vanlig. Viruset smitter ved sex, og de færreste vet om de er smittet eller ikke. Som regel er en infeksjon ufarlig, men noen hpv-typer kan gi celleforandringer og kreft. Derfor tilbys jenter i sjuende klasse vaksine mot de to hpv-typene som hyppigst gir livmorhalskreft. Sju av ti takker ja.

Men det diskuteres om også gutter bør få tilbudet. En ny studie publisert i The Lancet viser at halvparten av menn har en hpv-infeksjon. Hvert år vil seks prosent av menn smittes med den mest aggressive typen, hpv 16.

Begge kjønn

At hpv kan føre til kreft er relativt ny viten. Det er godt dokumentert at enkelte hpv-typer kan gi blant annet livmorhalskreft hos kvinner. Hos menn kan hpv gi kreft i penis. I tillegg kan hpv forårsake analkreft og kreft i munn og svelg hos begge kjønn. I Sverige er det for eksempel registrert en epidemisk økning av mandelkreft som knyttes til hpv-infeksjon gjennom munnsex.

Ikke like mye sykdom

I studien i The Lancet kommer ny viten om hpv hos menn. I motsetning til kvinner, ser menn ut til å ha like stor risiko for å bli smittet ved økende alder.

Menn fra Brasil, Mexico og USA inngikk i studien, som viser høy og relativt konstant forekomst av hpv i ulike aldersgrupper i de tre landene. Menn blir i mindre grad enn kvinner syke av hpv. Årsaken vet man ikke.

I Norge har flere medisinprofessorer det siste halvåret tatt til orde for å tilby gutter vaksine. I en kommentar til artikkelen i The Lancet skriver Joseph Monsonego ved Institute of the Cervix i Paris at jo flere sykdommer som kan forebygges gjennom vaksinasjon, jo større kost-nytte-effekt vil det ha å vaksinere også gutter.

Helsesøstre avventer

Helsesøster Kjerstin Møllebakken i Kirkenes mener det kan være en tanke å spinne videre på. I 2007 var hun helsesøstrenes representant i en arbeidsgruppe nedsatt av Folkehelseinstituttet som vurderte bruk av hpv-vaksine i Norge.

- Jeg støtter meg på hva vi sa den gangen, sier hun.

- Vi anbefalte vaksine til jenter, men valgte å avvente for gutter. Livmorhalskreft rammer mange og har store omkostninger både for individene og samfunnet. Hpv-relatert kreft hos gutter er ikke så vanlig og derfor mente vi det ikke var grunnlag for å vaksinere så bredt i første omgang.

Men hun avviser ikke å vaksinere gutter.  

- Siden studier viser at vaksinen nesten ikke har bivirkninger, kan det være et argument å vaksinere gutter for å beskytte jenter, sier hun.

- Og viser det seg at hpv-relatert kreft blant gutter øker, bør vi diskutere på nytt om ikke de også bør få tilbud om vaksinen, mener helsesøsteren.

- Vi vet vaksinen har effekt på gutter og vi er ikke redde for å vaksinere dem.

- Er det mange gutter i Kirkenes som har etterspurt vaksinen?

- Kanskje én. At det ikke er flere er nok fordi det utelukkende har vært oppmerksomhet på jenter.

 

 

 

 

Vi vet vaksinen har effekt på gutter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse