fbpx Kreftpasienter må vente tre måneder på røntgensvar Hopp til hovedinnhold

Kreftpasienter må vente tre måneder på røntgensvar

På Ullevål risikerer kreftpasienter å få feil behandling fordi legene må vente på røntgensvar.

Les også: Fylkeslegen gransker saken

Les også: - Veldig alvorlig

Radiologer og kreftleger mener situasjonen er medisinsk uforsvarlig. Fylkeslegen er varslet.

Legene forteller blant annet om pasienter som må vente i ukevis på røntgentime ved mistanke om kreft og pasienter som får uvirksom behandling. Å få endelige svar kan ta tre måneder.

 

Kapasiteten sprengt
For å spare penger, ble det fra nyttår slutt på å gjøre røntgenundersøkelser på kveldstid på Enhet for radiologi og nukleærmedisin ved Ullevål, Oslo universitetssykehus (OUS).

Dette til tross for at nettopp denne avdelingen fra før har svært lang ventetid.

I sitt brev til Helsetilsynet peker radiologene på at røntgenavdelingen i flere år har hatt kritikkverdige forhold når det gjelder å ferdigstille undersøkelser.

Kristian Fosså, foretakstillitsvalgt for radiologene ved OUS er svært bekymret.

- Kapasiteten er allerede sprengt. For enkelte undersøkelsestyper har vi fylt opp programmet for februar og mye av mars, og sitter igjen med 200 undersøkelser vi ikke får plass til innen det pasientansvarlig lege synes er riktig, sier Fosså.

Han forteller at det har blitt sendt mange bekymringsmeldinger om dette internt.

 

Mangler radiologer

– Hvilke konsekvenser har dette for pasientene?

– Det er nå større sjanse for at pasienter blir gående med residiv eller uvirksom behandling lenger, sier han.
– I julen ble en pasient henvist til røntgen med mistanke om kreft. Legen ba om undersøkelse innen en uke, men fikk tilbakemelding om at pasienten ikke kunne regne med å få time før om fem uker.

– Nå kalles pasienter inn for å ta unna køen. Problemet er da at bildene blir tatt, men man har ikke radiologer for å beskrive dem, sier Fosså.

I brevet fra radiologene står det også at flere av undersøkelsene er gradert som øyeblikkelig hjelp. Flere av pasientene er ifølge brevet døde før endelig svarrapport foreligger.

 

Ineffektiv behandling

Også kreftlegene på Ullevål mener situasjonen er uforsvarlig. De har varslet Fylkeslegen om at de opplever en stadig reduksjon i røntgentilbudet til sine pasienter.

I brevet peker de på at kreftpasienter har stort behov for radiologiske undersøkelser. Både for å utelukke spredning av kreft og for å vurdere effekt av behandling.  De skriver at resultatet er at kreftpasienter svært ofte opplever at de ikke får sine radiologiske undersøkelser til ønsket tid. Konsekvensen av dette er at kreftpasienter får ineffektiv behandling i en forlenget periode.

 

Blitt verre
– Både nyhenviste og pasienter som har tilbakefall må vente lenger enn det vi mener er rimelig, sier Svein Dueland.

Han er varatillitsvalgt for overlegene ved Avdeling for Kreftbehandling på Oslo Universitetssykehus. Både han og kollega og tillitsvalgt Anne Marit Wang Førland beskriver situasjonen som svært vanskelig.

– Jeg har selv hatt pasienter som har måttet vente uforsvarlig lenge på røntgen. Nylig hadde jeg en kvinnelig pasient med langtkommet kreftsykdom, som måtte vente i rundt fire uker på resultater fra en røntgenundersøkelse. Da svaret omsider kom, viste det seg at tumoren hadde vokst, og hun skulle hatt en annen type cellegift, forteller Dueland.

 

Frustrerte pasienter
- Selv om det er pasienter vi vet kommer til å dø av sin sykdom, er ventingen veldig frustrerende både for pasienter og pårørende. Livsforlengende og lindrende behandling er svært viktig. Vi som leger får ikke gitt disse pasientene optimal behandling uten å ha resultater fra røntgenundersøkelsene, sier Dueland.

Ifølge onkologene har situasjonen blitt klart verre etter nyttår.
– Det er svært alvorlig, sier han.

Wang Førlands felt er brystkreft. På hennes avdeling er det eksempler på pasienter med stor lokalavansert tumor, som har måttet vente i ukevis på en utredning for å få svar på om det er metastaser, altså spredning.

– Det er ikke én eneste pasient som synes det er greit å vente på dette i uke etter uke. Det er snakk om helbredende behandling eller ikke, sier hun.

 

Hardt rammet

Wang Førland sier at røntgenkuttene har rammet onkologene mer enn andre avdelinger på sykehuset. Ifølge henne har kuttene ført til at det blir tatt 37 prosent færre CT-undersøkelser, og 23 prosent færre MR-undersøkelser per måned.
– 80 prosent av de som benyttet kveldsrøntgenklinikken, var kreftpasienter. Samtidig skal kreft være et prioritert område for sykehuset. Jeg mener situasjonen er uholdbar, sier hun.

Etter at kveldspoliklinikken ble lagt ned, fikk kreftavdelingen mange henvisninger i retur – med ny dato påskrevet. Wang Førland kjenner til flere pasienter som har fått ny dato fra fire uker opp til to måneder etter det legen har satt som frist.
Hun sier at det er meldt ifra til ledelsen om dette og at det jobbes med å etablere flere timer til røntgenundersøkelser på dagtid for kreftpasientene.

 

– Dramatisk

Helse- og sosialombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen, sier situasjonen som beskrives er urovekkende.

– Det er dramatisk dersom sykehuset ikke er i stand til å gi sine pasienter nødvendig og faglig forsvarlig oppfølging. Dersom dette skjer mener jeg sykehuset må finne andre løsninger, eventuelt inngå avtaler med andre sykehus som kan sikre at pasientene får et forsvarlig tilbud, sier hun.

Nina Adolfsen, leder i Brukerutvalget på OUS, er også kjent med at radiologi er en flaskehals.

– Vi har reagert på at også denne avdelingen må kutte i budsjettet, når de samtidig har behov for mer ressurser, sier hun

– Dette går ut over pasientene og pasientforløpene.

 

Jobber med saken

Ledelsen ved OUS bekrefter at Avdeling for radiologi og nukleærmedisin har mindre kapasitet i 2012 enn i 2011.

- Budsjettet tilsier at hele OUS skal redusere sin aktivitet, og for oss innebærer budsjettet en reduksjon på 5 prosent av pasientaktiviteten, sier Hans-Jørgen Smith, leder for avdelingen.

- Sykehusledelsen har på den annen side bestemt at klinikkene skal redusere sitt forbruk av radiologi med 5 prosent, og dersom dette blir realisert, skal den relative kapasiteten i forhold til behovet ikke endre seg, sier han.

Han påpeker at som ledd i nedtrappingen er også aktivitet om ettermiddag/kveld blitt redusert, og i det første utkast til omlegging av programmet ble reduksjonen av antall timer for kreftpasienter urimelig stor.

 

Vil bedre legekapasiteten

- Programmet er nå lagt om med den intensjon at reduksjonen ikke skal bli større enn 5 prosent, opplyser han.

- Det blir noe bedring av legekapasiteten for denne pasientgruppen utover våren med tilsetting i ubesatte stillinger, og i mellomtiden gjør vi omrokkeringer av personalet for å utnytte radiologenes kompetanse best mulig, forklarer Smith.

- Vi forsøker også å etablere avtaler med private. Det står for øvrig de kliniske avdelinger fritt å benytte private radiologiske tjenester i henhold til den avtale de private har med Helse Sør-Øst.

 

- Avlaster ikke

- Den overordnede beskjeden vi har fått fra ledelsen, er at vi ikke skal rekvirere til private. Det er heller ikke ønskelig fra vår side, sier Anne Marit Wang Førland, tillitsvalgt for onkologene ved Avdeling for kreftbehandling.

- På sykehuset har vi spesialiserte radiologer som er dedikert til onkologi. Det er ikke hensiktsmessig å bruke røntgeninstitutter med generell kompetanse til såpass komplekse undersøkelser. Erfaringsmessig er det tungvint, og det avlaster heller ikke radiologene å ta bildene utenfor huset da de ofte må regranske undersøkelsene, sier hun.

Les også:

Fylkeslegen gransker saken

- Veldig alvorlig

 

 

Vi sitter igjen med 200 undersøkelser vi ikke får plass til innen det pasientansvarlig lege synes er riktig.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse