fbpx Reagerer på hpv-påstander Hopp til hovedinnhold

Reagerer på hpv-påstander

En mor i Trondheim sender e-post til andre foreldre for å advare mot hpv-vaksinen. Overlege Sveinung Wergeland Sørbye reagerer på det han mener er udokumenterte påstander.

Det er adressa.no som skriver om e-posten, der det blant annet hevdes at det ikke finnes forskning som beviser at vaksinen hindrer livmorhalskreft.

Det tilbakeviser Sveinung Wergeland Sørbye, patolog ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Han viser til at livmorhalskreft utvikles via celleforandringer i livmorhalsen, og at det er godt dokumentert at vaksinen reduserer risikoen for slike celleforandringer.

 

Flere virus

Hpv-vaksinen tilbys i Norge gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, og det er jenter i sjuende klasse som får tilbudet. Vaksinen ble innført i 2009, etter heftig diskusjon i fagmiljøer og i media.

Vaksinen beskytter mot virusene hpv 6, hpv 11, hpv 16 og hpv 18. Hpv 6 og 11 kan gi kjønnsvorter, mens hpv 16 og 18 kan gi celleforandringer som kan utvikle seg til livmorhalskreft og analkreft.

I e-posten står det at vaksinen bare stopper fire virus, selv om det fins flere enn 100 ulike varianter av viruset. Sørbye bekrefter at det fins en rekke ulike hpv-virus, men understreker at det bare er noen som kan føre til kreft.

- Hpv 16 og 18 er de mest aggressive, sier han til adressa.no.

- Det er nesten alltid disse som forårsaker kreft hos de yngste kvinnene.

 

– Tull og tøys

I e-posten hevdes det også at diett og kosthold er nøkkelen til å unngå hpv og livmorhalskreft. Det avfeier Sørbye som tull og tøys. Han sier til adressa.no at hpv er noe de fleste vil bli smittet med en eller flere ganger i livet.

Han tilbakeviser også påstandene om at hpv-vaksinen har ført til flere dødsfall, varige skader og bivirkninger.

- Det er ingen rapporterte dødsfall hvor man har funnet en årsakssammenheng med Gardasil, og de som har fått bivirkninger er friske eller i bedring, sier han til adressa.no.  

Avsenderen av e-posten ønsker ifølge artikkelen ikke å komme med noen kommentar.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse