fbpx – Underlig å si nei til spiral Hopp til hovedinnhold

– Underlig å si nei til spiral

Minst ni leger reserverer seg mot å sette inn spiral.

– Underlig, sier leder for helsesøstrene.

Aftenposten har spurt landets kommuneleger om hvilke leger som reserverer seg mot å henvise til abort eller sette inn spiral i deres kommune. Flere nekter å oppgi om noen har reservert seg.

 

Ikke lov

En oversikt som Aftenposten har laget, basert på svarene fra kommunelegene og journalistenes egne undersøkelser, viser at ni leger reserverer seg mot å sette inn spiral. 17 har reservert seg mot å henvise til abort. Begge typer reservasjon er i strid med dagens lov.

Regjeringen har varslet at det vil bli åpnet for en mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Men å reservere seg mot å sette inn spiral er ikke lov, og vil heller ikke bli det. Det sa helseminister Bent Høie til Aftenposten tidligere i januar.

 

Rammer pasienter

– Så lenge spiral er et lovlig prevensjonsmiddel, er det underlig at noen kan reservere seg mot å sette den inn, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder for helsesøstrene i Norsk Sykepleierforbund.

– Å reservere seg rammer først og fremst kvinner, påpeker hun.

Helsesøstre møter kvinner som trenger prevensjon på helsestasjon for ungdom. Ersvik sier spiral kan være et alternativ også for unge kvinner. Hun kjenner ikke til at leger som nekter å sette inn spiral har vært et problem på helsestasjon for ungdom, men jobber ikke selv i praksis.

 

Faglig

Hun lurer på hva som blir det neste, dersom det godtas at leger reserverer seg mot spiral.

Argumentet for å reservere seg, er at spiralen fører til at befruktete egg støtes ut. De som reserverer seg mener, ifølge Aftenposten, at dette er å ta liv eller stoppe kimen til liv.

– Kan du skjønne at noen vil reservere seg?

– Jeg kan forstå synspunktet deres. Men når man har valgt et yrke som lege er det for meg underlig å reservere seg mot oppgaver ut fra religiøs overbevisning.

– Et argument for å reservere seg er at samfunnet kan trenge helsepersonell som markerer etiske holdninger?

– Ja, men da skal argumentene være faglige, og ikke religiøse. Helsepersonell skal være kritisk til egen praksis, men basere seg på faglige begrunnelser, sier Astrid Grydeland Ersvik.

 

– Trekker det langt

– Å ikke sette inn spiral synes jeg er å trekke synet på abort vel langt, sier Siv Gamnes, sykepleier og daglig leder for Sex og samfunn, senter for ung seksualitet.

Hun peker på at kopperspiral har flere funksjoner enn å hindre befruktete egg i å feste seg i livmorslimhinnen.

– Den hindrer også til en viss grad befruktning ved at kobberet forsurer miljøet i livmoren så sædcellenes svømmeevne blir dårligere, sier hun.

– I tillegg vil trådene som henger ned gjennom livmorhalsen irritere slimhinnen, og gjøre at det dannes en slimpropp i livmorhalsen. Den vil fungere som en barriere som kan hindre sædcellene i å komme inn i livmoren.

 

Noe alle bør kunne

Ifølge Gamnes blir mange kvinner henvist til dem for spiral.

– Jeg vet ikke hvorfor, men tror det har å gjøre med at mange fastleger er lite trente i å sette inn spiral, og derfor foretrekker å henvise til oss som gjør det ofte.

– Hva synes du om det?

– Skal kvinner ha selvbestemt prevensjon, mener jeg fastleger bør kunne tilby alle former for prevensjon, også spiral. Fastlegen er den de fleste kvinner henvender seg til når de trenger prevensjon, og mange steder også det eneste alternativet, sier hun.

 

Les Barth Tholens sin kommentar om reservasjon: Musestille

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse