fbpx Stipend skal hindre sykepleiermangel Hopp til hovedinnhold

Stipend skal hindre sykepleiermangel

– Det er viktigere enn noen gang at kommunene gjør alt de kan så tidlig som mulig for å sikre seg dyktige sykepleiere i kommunene, sier nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Solveig Kopperstad Bratseth. Foto: nsf.no.

Vågå kommune tilbyr sykepleierstudenter stipend og jobb. En ordning som er satt i gang for å møte et økt bemanningsbehov i framtida.

Mot å jobbe 15 helger i året, samt fire uker om sommeren, får sykepleierstudentene som går første eller andre året 80 prosent av grunnlønn, mens siste års studenter får 90 prosent av grunnlønn. I Vågå kommune er grunnlønna for sykepleiere 354 000 kroner. I tillegg får studentene 10 000 kroner ved oppstart, og 10 000 kroner når de slutter.

– Det er viktigere enn noen gang at kommunene gjør alt de kan så tidlig som mulig for å sikre seg dyktige sykepleiere i kommunene, sier nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Solveig Kopperstad Bratseth til NRK Hedmark og Oppland.

I en undersøkelse, som er utført av NorgesBarometeret etter oppdrag fra Norsk Sykepleierforbund, svarer ordførere og rådmenn i hver tredje kommune at fagkompetansen i kommunen ikke er god nok for at samhandlingsreformen skal kunne lykkes.

– Vi vet at små kommuner vil være sårbare med tanke på oppgavene de skal ta på seg med samhandlingsreformen. Behovet for sykepleiere vil øke, sier hun.

 

Stipend og fast jobb

– Det er godt å ha en helgestilliing du kan tjene ordentlig på når du er student, også får du god erfaring i tillegg. Jeg trives kjempe godt, og gleder meg til å gå på jobb, sier Bente Akslen Hagen. En av fem sykepleierstudenter som har deltatt i ordningen i Vågå kommune dette året.

I dag har Vågå kommune ingen ledige sykepleierstillinger, men noen år fram i tid vil det bli behov for nye sykepleiere.

– Vi har en del sykepleiere som begynner å nærme seg 60 år, og vi vet at mange sykepleiere slutter tidlig. Vi kan risikere at flere av dem går av samtidig, og da er det behov for å rekruttere, sier rådgiver i Vågå kommune, Synnøve Haugen til NRK.

 

20 000 neppe nok

Men til tross for stipend og fast helgejobb er Solveig Kopperstad Bratseth usikker på om småkommuner som Vågå vil klare å holde på den framtidige arbeidskrafta.

– Jeg tror ikke at 20 000 kroner er nok til å hindre ungdom i å flytte til en større kommune med flere muligheter, men samtidig har kommunen vist en vilje til å synliggjøre behovet sitt for sykepleierkompetansen og det er bra, avslutter hun.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.