fbpx Da barn lå alene på sykehus Hopp til hovedinnhold

Da barn lå alene på sykehus

Foreldre var ekskludert når barn lå på sykehus. Hildegunn Sundal har forsket på hvorfor.

– Jeg trenger bare si tittelen på avhandlingen min, så begynner folk å prate, sier Hildegunn Sundal.

Fredag disputerer hun med avhandlingen  Inklusjon og eksklusjon av foreldre i pleie av barn innlagt på sykehus. Ved å analysere blant annet lærebøker i sykepleie  fra 1877 til 2013 og bilder fra 1852 til 1990, viser hun hvordan tankene om foreldrenes tilstedeværelse er påvirket av samfunnet.

Fortellinger

Temaet interesserer henne både faglig og privat. Hun er vokst opp med historier om å være barn og overlatt til seg selv på sykehus.

– Moren min var ni måneder på sanatorium da hun var 16 år. Hun fikk aldri besøk av foreldrene sine, forteller hun. 

Søsteren, som hadde samme sykdom, døde i det tidsrommet.

Sundal har også to søsken som måtte være  på sykehus på 1950-tallet. Moren snakket mye om at hun ikke fikk komme på besøk da de var der.

– Hennes fortellinger har gjort et sterkt inntrykk.

Sundals søster kan huske at foreldrene sto og kikket inn på henne gjennom en dør. Hun forsto ikke hvorfor de ikke kom inn.

Sannhet

Gjennom avhandlingen har hun forsøkt å vise hvordan hver epoke i historien har et sannhetsregime de fleste oppfatter som riktig. Hun bruker Foucault, som oppfatter historien som store eller små transformasjoner, og det er vesentlig å spørre hva som har gjort det mulig å inkludere foreldre ved visse tidspunkt og ekskludere dem i andre.

Frem til 1941 var foreldre ekskludert når barn ble lagt inn på sykehus. I lærebøker om sykepleie fra denne tiden er foreldre helt eller nesten fraværende i omtalen. Det tolker Sundal som at de var ekskludert fra pleien. Hygiene var et argument for å holde dem borte, men hun peker på at også samfunnskonteksten var med på å gjøre dette mulig. Med framvekst av industrisamfunnet ble barn institusjonalisert. Det var behov for foreldre som arbeidskraft og ingen velferdsordninger som gjorde det mulig å være borte fra arbeidet.

Velferd

Men etter annen verdenskrig skjer det en gradvis humanisering av samfunnet og teorier om tilknytning mellom foreldre og barn får større gjennomslag. Fra slutten av 1960-tallet argumenteres det for at foreldre skal få ta del i pleien og i en lærebok fra 1987 forventes det at foreldre tar det meste av pleien når barna er på sykehus. I denne perioden er også antibiotika tatt i bruk, og hygiene er ikke et like sterkt argument for å begrense adgang til sykehuset.

Sundal gjorde en observasjonsstudie i en barneavdeling, som viser at denne praksisen gjelder i dag. Det er foreldrene som vasker, steller og aktiviserer barnet. De er også med på å avlede og trøste barnet under prosedyrer. Sundal viser i sitt arbeid hvordan endringer i samfunnet gjorde denne inklusjonen mulig.

– I disse årene ble velferdssamfunnet bygget ut, påpeker hun.

– Det gjorde det mulig for foreldrene å være på sykehuset.

Men hun peker også på at det i samme periode var en storstilt utbygging av helsevesenet og mangel på sykepleiere. Det var derfor praktisk å la foreldre overta noen av sykepleiernes oppgaver.

– For foreldrene er det riktig å ta seg av barna, men for samfunnet er det også fordelaktig, sier Sundal.

– Det er slike sammenhenger jeg forsøker å få fram.

Metode

Sundal er lærer ved Høgskolen i Molde og har avlagt doktorgraden ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen. Hun har vært del av forskergruppen i praxeologi, som gjør empiriske og teoretiske studier av sosiale praktikker. Praktikk er det den enkelte gjør. Men alt en gjør, gjøres innenfor en kontekst, og denne konteksten kalles praksis. Sosiale praktikker undersøkes ved å studere praksisen de er en del av.

Sundal sier hun ikke er alene om fortellingene om å være alene på sykehus.

– Nesten alle vokste opp med har hørt noe lignende. Når jeg forteller om avhandlingen min, kommer historiene, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse