fbpx Helseminister Vestre vil kartlegge nordmenns bruk av private helsetjenester Hopp til hovedinnhold

Helseminister Vestre vil kartlegge nordmenns bruk av private helsetjenester

Bildet viser helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Privatfinansierte spesialisthelsetjenester og privatfinansierte kommunale helse- og omsorgstjenester må nå registrere aktiviteten sin i Norsk pasientregister (NPR) og kommunalt pasient- og brukerregister (KPR).

– Dette betyr at private skal melde aktivitet på samme måte som de offentlig finansierte aktørene. Det betyr at vi vil få bedre oversikt over og kunnskap om befolkningens faktiske forbruk og etterspørsel etter slike tjenester. Vi vil også få bedre oversikt over befolkningens faktiske helse, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Vikarbruken øker

Sykepleien meldte søndag at helsevesenet totalt har brukt nær fire milliarder på innleie av sykepleiere fra vikarbyråer i fjor. De foreløpige tallene i vikartall-rapporten fra Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Burson viser at innleie økte med 424 millioner på ett år.

Norske kommuner brukte over tre milliarder kroner på sykepleiervikarer i 2023.

Det er en firedobling fra 2012, da NSF begynte å overvåke bruken av innleide sykepleiervikarer fra bemanningsbyråer.

Må kartlegge for å ta gode valg

Vestre mener god oversikt og kunnskap er en forutsetning for bedre planlegging, styring, finansiering og evaluering av helse- og omsorgstjenestene i Norge.

Uten oversikt over aktivitet i privatfinansiert helse- og omsorgstjeneste mener han at det er vanskelig å treffe gode valg om hvordan arbeidsdelingen mellom offentlige og privatfinansierte tjenester bør være.

Folkehelseinstituttet skal tilrettelegge

I statsråd ble det samtidig besluttet at det skal stilles krav til format ved avlevering av pasientjournaler til Norsk helsearkiv ved opphør eller overdragelse av helsevirksomheter.

Det er nødvendig med noe forberedelser før plikten trer i kraft. Folkehelseinstituttet, som er dataansvarlig for registrene, vil gi nærmere informasjon om innføringen av registreringsplikten for de enkelte virksomhetene.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Kaja Graff Huster

Cand.real.
2 weeks 2 days siden

Hva er formålet med å kartlegge bruk av privat helsetjeneste?
Vil han kontrollere det norske folk?
Hvorfor bruker han selv private helsetjenester?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse