fbpx – Legeforeningen vil ha en bedre kommunal journalløsning Hopp til hovedinnhold

– Legeforeningen vil ha en bedre kommunal journalløsning

Bildet viser en sykepleier og en lege som kikker på noe på en dataskjerm. Sykepleieren peker på skjermen

– Dagens Akson, prosjektet for felles kommunal journalløsning, vil ikke gi bedre pasientbehandling. Men hvis myndighetene snur i tide og endrer strategi, kan prosjektet lykkes, mener Legeforeningen.

Redaktør Barth Tholens spør i sin leder i Sykepleien 24. september om legene virkelig vil klare «å velte planene for én felles pasientjournal». Han tar feil. Legene har aldri ønsket å velte planene for én felles pasientjournal, men vi er kritiske til den foreslåtte modellen. Og det er vi ikke alene om.

Ingvild Kjerkol, Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, uttalte følgende til Dagens Medisin samme dag som Tholens leder sto på trykk:

«Vi mener det viktigste med Akson er å ta en fot i bakken og sikre at det blir en anskaffelse av en åpen løsning som gir muligheter for en trinnvis framdrift. Sånn som Akson står i dag, er ikke gjennomføringsstrategien troverdig. Det er bare Direktoratet for e-helse som tror på det, da har man dårlige odds for å lykkes.»

Vi ønsker optimale IT-verktøy

I tillegg deler mange kommuner, blant annet Oslo kommune, Legeforeningens bekymring over planene til Direktoratet for e-helse. Norges fremste informatikkmiljøer uttrykker den samme skepsisen, for eksempel Nasjonalt senter for e-helseforskning og universitetene i Agder og Oslo.

Det er på høy tid at sykepleiere i alle landets kommuner får bedre IT-verktøy i hverdagen.

Legeforeningen ønsker at alle helsepersonellgrupper, sykepleiere som leger, skal ha optimale IT-verktøy for å kunne gi pasienten best mulig hjelp. Det er på høy tid at sykepleiere i alle landets kommuner får bedre IT-verktøy i hverdagen. Og Legeforeningens medlemmer kommer ikke til å ta til takke med noe som er dårligere enn det vi har i dag.

Felles legemiddelliste må prioriteres

Det er uholdbart at vi i 2020 ikke har én felles legemiddelliste og tilgang til nødvendige dokumenter om pasienten. Akson, slik løsningen er foreslått, vil forsinke dette arbeidet betydelig. Felles legemiddelliste er det enkelttiltaket som har størst betydning for pasientsikkerheten. Derfor haster det med å prioritere dette.

Legeforeningen vil ha raskere løsninger på de områdene som er mest avgjørende for pasienten og helsepersonellet. Vi vil ha gode fagsystemer som kan utvikles i et mangfold av leverandører, der det stimuleres til innovasjon.

Systemene må snakke sammen, i et såkalt økosystem, og myndighetene må sette krav til teknisk standardisering og bruk av nasjonale felles journalkomponenter.

Prosjektet Akson må endre kurs

I tråd med Finansdepartementets krav er det gjort en såkalt ekstern kvalitetssikring av Direktoratet for e-helses forslag til gjennomføring av Akson (Akson sentralt styringsdokument – SSD). Fagfolkene som har foretatt kvalitetssikringen, er helt på linje med Legeforeningen når de skriver følgende: 

«SSD bør oppdateres slik at overordnede prinsipper om økosystem, plattformtilnærming og samhandling, samt en stegvis gjennomføring, er omsatt til en planlagt, konkret og troverdig løsnings- og gjennomføringsstrategi.»

I kvalitetssikringen heter det også at «[d]et gis ingen svar på eller føringer for hvordan plattformløsningen skal fungere som del av et større digitalt økosystem – det vil si hva den skal dekke og hva som skal kunne legges på den. [...] Etter vårt syn er de beskrevne prinsippene for innføring både mangelfulle, uforpliktende og inkonsistente».

Skal vi klare å redde Akson, må prosjektet endre kurs slik at vi kommer raskere til målet.

Ekstern kvalitetssikrer påpeker også at samlet risiko er svært høy, og at både den stegvise utviklingen og den fasedelte innføringen av Akson må bli tydeligere for å redusere risikoen.

Legeforeningen deler samme bekymring og syn. Skal vi klare å redde Akson, må prosjektet endre kurs slik at vi kommer raskere til målet. Derfor er det avgjørende at myndighetene nå tar et skritt tilbake og gjør denne nødvendige jobben.

Fastlegejournaler har god funksjonalitet

Sykepleiere i landets kommuner trenger langt bedre journalsystemer med moderne samhandlingsfunksjonalitet. Samtidig er fastlege- og legevaktsystemene allerede koplet på alle nasjonale felleskomponenter for samhandling, og kommunikasjonen med spesialisthelsetjenesten går via digital meldingsutveksling.

Alle fastlegejournaler har funksjonalitet der strukturert informasjon og fritekst spiller sammen. All legemiddelhåndtering og dokumentasjon er strukturert, og arbeidet gjøres med integrert kunnskaps- og beslutningsstøtte, inkludert elektronisk samstemming og interaksjonsanalyse.

Fastlegejournalen har hatt mulighet til å sende strukturert legemiddelinformasjon til andre aktører i flere tiår.

Kommunene har på sin side aldri bestilt tilsvarende utvikling av journalsystemene for pleie og omsorg, noe som for eksempel ville gjort det mulig å ta imot legemiddelinformasjon. Heller ikke da de elektroniske PLO-meldingene ble innført, grep kommunene muligheten til å få dette på plass.

Både sykepleiere og leger trenger smidigere verktøy

Noe annet vi reagerer på, er når Tholens skriver følgende:

«Sykepleierne som jobber i kommunene, drømmer nå om en pasientjournal med strukturert informasjon om den enkelte, slik at dataene lett kan tas ut og forstås likt av alle berørte instanser. Prosjektet skal forhindre at leger og sykepleiere snakker og skriver forskjellige ‘språk’. Ved å innføre én terminologi og ett sett med begreper, håper NSF også at sykepleiernes – og ikke bare legenes – bidrag i helsetjenesten synliggjøres bedre. Sykepleierne vil vekk fra fastlegenes egenrådige fritekstskriblerier.»

Dette er overraskende lesning fra Sykepleiens redaktør. Legeforeningen antar at Sykepleierforbundet ikke stiller seg bak uttalelsen. Vi har allerede et felles medisinsk fagspråk, som er presist og tydelig.

Vi har allerede et felles medisinsk fagspråk, som er presist og tydelig.

I tillegg har vi noen ulike behov i journaldokumentasjonen vår. Valget mellom fritekst og «strukturert informasjon» dreier seg ikke om profesjon – og er heller ikke «et enten eller» – men et spørsmål om riktig balanse.

Leger og sykepleiere samarbeider hver dag for å gi alle pasientene de beste helsetjenestene. Begge gruppene har behov for en raskere og smidigere utvikling av IT-løsninger enn det dagens Akson vil kunne gi. La oss jobbe sammen for å realisere prosjektet, slik at vi når målet om bedre og tryggere pasientbehandling.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse