Screening of nutritional risk among older persons
30–60 per cent of older adults in hospitals and nursing homes are malnourished. A well-suited screening tool is to detect the persons who are at risk of malnutrition.
30–60 per cent of older adults in hospitals and nursing homes are malnourished. A well-suited screening tool is to detect the persons who are at risk of malnutrition.
30–60 prosent av eldre på sykehus og sykehjem er underernærte. Et egnet screeningverktøy skal oppdage de personene som er i risiko for underernæring.
Godt kosthold kan bidra til at kreftpasienter tåler behandlingen bedre, får økt livskvalitet og lever lenger. Pasientens ernæringsbehov bør derfor kartlegges tidlig i behandlingen.
Mange pasientjournaler manglet informasjon om ernæringsmessig risiko, og få pasienter i ernæringsmessig risiko fikk oppfølging.
Vekt er et av de enkleste målene på ernæringsstatus. Likevel mangler flere i hjemmesykepleien kunnskap om ernæring og gode rutiner for veiing.
Om lag 114 000 personer i Norge har sykdomsrelatert underernæring. Dette har en samlet samfunnskostnad på nesten 32 milliarder kroner, viser en rapport utarbeidet av Menon Economics.
Et prosjekt på Rikshospitalet viste at sykepleierne tok mer ansvar i ernæringsarbeidet når de fikk undervisning om temaet, og når det ble innført nye rutiner.
Undersøkelsen viser at mange hjemmeboende eldre står i fare for å bli underernært og at kvinner er særlig utsatt.
For å møte utfordringane med underernæring hos eldre pasientar med heimesjukepleie er det nødvendig å kartlegge ernæringsstatus.