fbpx Jan Christian Vestre blir ny helse- og omsorgsminister: Klarer han dette, klarer han alt! Hopp til hovedinnhold

Klarer han dette, klarer han alt!

Bilde av Jan Christian Vestre

Det er nesten ingen ende på store oppgaver som må løses av den innkommende helseministeren. Jan Christian Vestre kommer til å slite med å bli populær i jobben.

Jan Christian Vestre (Ap) er vår nye helse- og omsorgsminister. Den sittende næringsministeren er blitt kommandert til jobben av statsminister Jonas Gahr Støre.

Utnevnelsen er en bekreftelse på at Vestre er kronprinsen i Arbeiderpartiet. Å lede Helse-Norge anses som en av de viktigste og vanskeligste statsrådspostene i enhver regjering. Og det skal visstnok være en god statsministerskole. 

Jeg er ikke så sikker på det siste. Å være helse- og omsorgsminister er ingen gulloppskrift for popularitet. Snarere tvert imot.

Den jobben er så vanskelig at det nærmest er umulig å bli populær. Jo hardere du er i klypa og jo mer overordnet og prinsipiell du er, jo mer kritikk får du.

Men mestrer du oppgaven, kan du kanskje takle det meste. 

Fakkeltog og sterk motstand

Lite engasjerer folk mer enn når politikere eller helseledere forsøker seg på endringer i helsetjenesten. Og lite provoserer erfarne leger og sykepleiere mer enn endringskåte statsråder som vet fint lite om kompleksiteten og de mange utfordringene de møter hver eneste dag på jobb for pasientene. 

Bare spør alle dem som har forsøkt å legge ned en fødeavdeling, styrke akuttberedskapen ved å samle ressursene fra to lokalisasjon til én eller gjøre andre endringer som berører befolkningen og ansatte i sykehusene.

Fakkeltogene og protestene kommer. Uansett om endringene er faglig godt begrunnet, eller dersom det handler om endringer på grunn av mangel på kvalifisert helsepersonell. Når økonomi er begrunnelsen for endring kan du garantere at protestene – om mulig – blir enda sterkere. 

Utfordringer i kø

Den nye statsråden arver litt av en portefølje.

  • Ny abortlov med blant annet forslag om å utvide retten til selvbestemt abort fra 12 uker til 18 uker skal landes før sommeren. Der er de to regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet på kollisjonskurs. Spørsmålet er om andre partier fristiller sine stortingsrepresentanter når det skal stemmes over forslaget som nå skal legges frem av Vestre. 
  • Utfordringene i Helse Nord er ikke over og må løses. Det haster. Også der er Arbeiderpartiet og Senterpartiet uenige. 
  • Nasjonal helse- og samhandlingsplan skal behandles. Det er bred enighet om at samhandlingen mellom helseforetakene og de kommunale helse- og omsorgstjenestene må bli bedre. Så langt har ingen statsråd funnet en løsning som fungerer. Er Vestre mannen som skal lykkes?

Utfordringene stopper ikke der. Protestene mot det nye Oslo universitetssykehus, og andre sykehusplasseringer vil fortsette. Helseforetaksmodellen er en rød klut for mange. Helseplattformen skaper vel heller ikke akkurat jubel blant helsepersonell.

Sykepleiermangelen er et faktum og den blir verre. Fastlegeordningen er fortsatt en kritisk faktor. Ingen statsråd kan snu ryggen til at vi blir stadig flere eldre, og at mange lever lenge med kompliserte og sammensatte lidelser. Det krever en stadig mer kompetent kommunal helse- og omsorgstjeneste. Oppgavedeling skal løse det meste, men hvordan?

Dette er bare noe av det Vestre skal løse. 

Takk til Kjerkol

Ingvild Kjerkol jobbet knallhardt for det hun og hennes regjering mener er den beste politikken for dagens og fremtidens offentlige helsetjeneste. Hun har stått i stormer, fått mye kritikk og møtt fakkeltog og sterke protester. 

Hun har vært en tydelig og kampklar helse- og omsorgsminister. Det har ikke gjort henne like populær over alt. Kjerkol har måttet tåle mye kritikk for både form og innhold. 

Mange oppgaver står uløst etter henne. Men det står respekt av jobben hun har gjort. Det må vi evne å se helt uavhengig av om vi er enige i politikken hun har kjempet for eller ikke. Og hun løftet fastlegeordningen.

Lytt til dem som har skoene på!

Jan Christian Vestre fremstår som en flink, blid og positiv fyr. Det kan komme godt med fremover. Han har lykkes godt som næringsminister. Der er han på hjemmebane med sin erfaring fra det private næringsliv. Nå overtar han ansvaret for et av de mest kompliserte og krevende politikkområdene. Og han er på bortebane. 

Tillit er stikkordet i all politikk. Skal Vestre få tillit også i helsesektoren må han lytte til dem med skoene på og ta dem på alvor. Får han sykepleiere, leger, og helsefagarbeidere med på laget, er mye gjort. 

Men det er en krevende balansekunst å få alle yrkesgruppene med på laget, samtidig som han må gjennomføre endringer som alltid vil være upopulære hos noen. 

Jeg bryr meg om helsetjenesten og alle som jobber der. En robust helsetjeneste som kan ivareta enhver krise som måtte komme, er viktigere enn noen gang. 

Så jeg håper Vestre lykkes, og ønsker ham velkommen til helse.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse