fbpx Sikrer gamle piller Hopp til hovedinnhold
Kandidat 2

Sikrer gamle piller

Med TabDust blir overtallige tabletter destruert på en sikker måte.

Smartpris Sikker destruksjon av legemidler

Idémaker: Agnethe Tholle og kolleger i Arendal kommune

Tabletter som er til overs skal destrueres. Men veien fra medisinrommet til forsvarlig håndtering på apoteket er lang.

- Det er en kjede med mange svake ledd, påpeker Agnethe Tholle.

Hun er enhetsleder innenfor pleie og omsorg i Arendal kommune. I snart ti år har hun og kolleger jobbet med et produkt som kvalitetssikrer rutinene med å håndtere restmedisin.


Syltetøyglass

Ideen tok form da Tholle var styrer på et sykehjem. Der ble medisiner som skulle returneres apoteket lagt i et syltetøyglass på medisinrommet. Når det ble fullt, det tok gjerne uker, ble det satt skrukork på og levert apoteket i de grønne kassene apotekvarene kommer i.

- Vi vet at sykepleiere er utsatt for å misbruke medikamenter. Men når det gjelder returmedikamenter er det ingen kontroll. Mange har en åpen boks på medisinrommet som ingen vet hva inneholder. Det vil være mulig å plukke ut medikamenter uten at noen oppdager det, påpeker Tholle.

Det kan gjøres på medisinrommet, men også under transport og levering på apoteket.


Pulver

Tholle og kollegene så også et problem når tablettene skulle knuses før de ble kastet. Pulveret ble virvlet opp, noe som kan være helseskadelig å puste inn.

- Vi tenkte at det måtte finnes en annen måte å gjøre det på, forteller Tholle.

De forsøkte først å blande medisinene med vann, men det fungerte ikke. Hva da med et lukket system, der alle tabletter knuses?

- Vi lette etter et prinsipp og tenkte på kaffekvern og støvsugerposer, som går an å lukke så ikke posen støver når den tas ut.


Tatt patent

Ideen ble videreutviklet på fritiden, rundt kjøkkenbord og med tegninger for frihånd. Resultatet er «TabDust», som så langt bare fins i virtuell versjon. Den destruerer tabletter i en lukket beholder, er lett å flytte på og enkel å bruke. Med midler fra Innovasjon Norge er TabDust designet og patentert. Nå ønsker Tholle og kollegene å få laget en prototype og få satt ideen i produksjon.

- Vi har utført to markedsundersøkelser som viser at det er behov for et sikkert system som dette, sier Tholle.

- Dette er et produkt som sikrer helse, miljø og sikkerhet.

- Jeg fortalte om ideen til en i fengselshelsetjenesten, som mente dette ville være midt i blinken. Der, som ellers i helsevesenet, er det mye returmedisiner, sier Agnethe Tholle.

Gi din stemme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse