fbpx Gleder seg til russerne kommer Hopp til hovedinnhold

Gleder seg til russerne kommer

I år blir det visumfri sone rundt den norsk-russiske grensen i nord. Da vil 43 000 russere ha tilgang til norske helsetjenester.

– Vi gleder oss, sier NSFs fylkesleder i Finnmark.

I løpet av 2011 vil det bli innført grenseboerbevis for befolkningen som bor innenfor tre mil på hver sin side av den 19 mil lange grensen mellom Russland og Norge. Beviset gjør det mulig å krysse grensen uten visum. På norsk side gjelder avtalen innbyggere i Kirkenes og andre deler av Sør-Varanger kommune, mens på russisk side gjelder den for dem som bor i Nikel, Petsjenga, Zapoljarnij og Korzunovo.

 

Har allerede gode rutiner

– Befolkningen i Finnmark er positive til utviklingen og helsepersonellet forventer seg økende trafikk. Men vi har sett økt trafikk østfra siden grensene åpna i 1987. Det er ofte over 2000 menn på de russiske båtene som ligger til kai i Kirkenes, så dette har vi allerede gode rutiner på, sier Finnmarks fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Trond Einar Olaussen.

 

Han synes at myndighetene har gjort en god jobb og forteller at det er etablert et smittevernsamarbeid mellom norsk og russisk helsevesen. NSF Finnmark har også besøkt sine russiske kolleger og venter seg besøk fra dem i løpet av året. Ved ulykker på russisk side har allerede personell fra Kirkenes sykehus vært på russisk side for å bistå, og sykehuset har også gode rutiner på tolketjenester for russere.

I dag har 10 prosent av befolkningen i Kirkenes russisk bakgrunn.

 

– Jeg har selv bodd ti år i Kirkenes og opplevde at russerne var godt integrerte. De sitter i kommunestyret, jobber som leger og sykepleiere og har andre vanlige yrker, sier Olaussen.

 

Hvem kommer?

– Hvilke typer lidelser tror du russerne spesielt vil komme til Norge for?

– Det vet jeg ikke noe detaljert om. Det er klart det vil bli litt mer å gjøre for helsepersonellet, men hovedbudskapet mitt er at vi allerede har gode rutiner for å ta imot russiske pasienter, sier Olaussen.

– Tror du norske pasienter vil dra til Russland?

– Jeg tviler på at det vil skje i stort omfang. Selv holder jeg meg til norske sykehus, sier han.

Men kommunikasjonsdirektør Kristian Iversen Fanghol i Helse Nord opplyser til NTB at på noen områder har russerne svært gode tilbud.

 

Økonomisk utfordring

Helse Nord har sendt et brev til Helse- og omsorgsdepartementet der de ber om at Norge skal inngå en avtale med Russland for å sikre økonomisk oppgjør for russiske pasienter som får sin behandling ved helseforetakets sykehus. Departementet har ikke vurdert det konkrete forslaget, men statssekretær Robin Kåss (Ap) har uttalt til NTB at de er veldig opptatt av å fortsatt styrke helsesiden av samarbeidet med Russland, og at dette har blitt spesielt viktig etter utviklingen med grenseboerbevis.

I dag fungerer det slik at når russiske fiskere får behandling på norske sykehus, blir regningen dekket av fartøyets agent. For resten av russerne som blir behandlet i Norge sendes det ikke regning, opplyser Fanghol i Helse Nord til NTB.

I dag har 10 prosent av befolkningen i Kirkenes russisk bakgrunn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse