fbpx Lovbrudd via ranselpost Hopp til hovedinnhold

Lovbrudd via ranselpost

Én helsesøster i 30 prosent stilling skal betjene 500 elever i Hvaler kommune.

Hvaler kommune har kuttet i skolehelsetjenesten og Fylkesmannen har konstatert at kommunen bryter loven. Hvaler kommune har frist på seg til 17. august å forklare hvordan de skal ivareta sitt lovpålagte ansvar.


Ranselpost

Det hele begynte med ranselpost som ble sendt med elevene hjem fra Floren skole. Her får foreldrene informasjon om at skolehelsetjenesten til 500 elever fordelt på tre skoler, skal reduseres fra en 80 prosent stilling til en 30 prosent stilling fra 1. april i år. Reduksjonen er et resultat av kommunestyrevedtak i desember 2011.

- "Dette vil gi som resultat en beklagelig nedbygging av et lovpålagt tilbud”, står det videre i informasjonen.


Lovbrudd?

Leder av foreldreutvalget, Unni Lorentzen, reagerte med å sende brev til Lars H. Larsen som er seksjonssjef innen helse og sosial i Hvaler kommune. Spørsmålet var enkelt:

-Bryter kommunen loven ved denne nedbyggingen?


Konsekvenser

I sitt svar innrømmer Larsen at kommunen vil få store utfordringer med å ivareta skolehelsetjenestens oppgaver på en god måte.

Larsen skriver i sitt svar at nedskjæringene får følgende konsekvenser:

* Helseundersøkelser i forbindelse med skolestart nedprioriteres.

* Kartlegging av barn og ungdoms fysiske og psykiske helse nedprioriteres, det samme gjør tilgangen til skolehelsetjenestens ”drop-in” som ifølge Larsen vil bli svært redusert.

*Tverrfaglig samarbeid, undervisning, veiledning til barn og unge samt foresatteveiledning vil også nedprioriteres.


Bekymrer alle

Svaret skapte bekymring både blant foreldre, elever, kommuneoverlege og NSF Østfold.

NSF Østfold ber derfor Fylkesmannen vurdere om Hvaler kommune bryter loven. Kommuneoverlege, Michael Steffen, sender et brev til kommunen hvor han melder sin bekymring for kvaliteten på tjenesten, og hvor han sier at han ikke er rådspurt av noen før vedtaket ble fattet i kommunestyret.

-”Det understrekes også at undertegnede ikke ville gitt råd om å skjære ned på de omtalte punktene”, tilføyer Michael Steffen i skrivet til kommunen.

 
Bryter loven

Fylkesmannen i Østfold opprettet tilsynssak og kom med sin konklusjon 28. juli i år:

”…Hvaler kommunes reduksjon av helsesøsterstilling vil medføre brudd på lovpålagte oppgaver innenfor skolehelsetjenesten".

Fylkesmannen sier også at Hvaler kommune ikke kan planlegge seg bort fra lovpålagte oppgaver.

- Vi ber om at kommunen redegjør for hvilke tiltak de vil iverksette for å ivareta de lovpålagte oppgavene, og vi ber om svar innen 17. august 2012, skriver Fylkesmannen i sitt brev til kommunen.

- Vi er godt fornøyd med Fylkesmannens behandling og konklusjon i saken. Er spent på hvilke konsekvenser det får. Vi forventer at Hvaler kommune gjenoppretter den inndratte helsesøsterstillingen, sier fylkesleder i NSF Østfold, Karen Brasetvik.

Sykepleien har vært i kontakt med Hvaler kommune, som på grunn av ferie ikke har mulighet til å kommentere saken før 14. august.

Har du eksempler på tilsvarende saker der du bor? Kontakt oss gjerne på  sykeplepleien@sykepleien.no

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse