fbpx Pålegg ønskes velkommen Hopp til hovedinnhold

Pålegg ønskes velkommen

Oslo universitetssykehus (OUS) bryter arbeidstidsbestemmelsene på alle områder. Det konstaterer Arbeidstilsynet etter en turnusgjennomgang.

Foretakstillitsvalgt, Merete Norheim Morken, er ikke overrasket. Hun ønsker Arbeidstilsynets pålegg velkommen og håper det vil hjelpe for å få ryddet opp.

- Pålegget er en hjelp til å gjøre noe med problemet. Forhåpentligvis fører det til noe positivt, sier hun.


Arbeidstilsynets gjennomgang avslører:

  • Brudd på alminnelig daglig arbeidstid.
  • Brudd på bestemmelsene om samlet daglig arbeidstid.
  • Brudd på bestemmelsene om daglig arbeidsfri periode mellom to hovedarbeidsperioder.
  • Brudd på bestemmelser om kompenserende hvile.
  • Brudd på bestemmelsene om maks overtid på 15 timer i løpet av sju dager.
  • Brudd på åtte ukers regelen. Det vil si at samlet ukentlig arbeidstid ikke skal overstige 48 timer i løpet av en uke. Grensen kan gjennomsnittsberegnes over en periode over åtte uker.


Økt grunnbemanning

- Vi kjenner oss igjen i rapporten fra Arbeidstilsynet og vi har over flere år varslet om dette, konstaterer foretakstillitsvalgt ved OUS, Merete Norheim Morken.

- Hva kan gjøres for å få slutt på dette?

- Mye handler om grunnbemanning og organsiering av arbeidstiden. Øker vi grunnbemanningen, kan vi løse noe. Slik det er i dag, jobber mange egne ansatte mye overtid, og vi leier inn vikarer som også koster mye. Det er dyre løsninger og gagner verken pasienter eller ansatte. Med økt grunnbemanning mener jeg vi kan spare penger, sier hun.

- Men OUS skal jo kutte flere årsverk?

- God grunnbemanning kan være god økonomi på litt lengre sikt. Man må bare tørre å gjøre det. Vikarer og mye overtidsbruk er belastende for både arbeidsmiljøet og pasientsikkerheten, og det er heller ikke sjelden mye overtid blir etterfulgt av sykemeldingsperioder, sier hun.


Ikke nytt

At OUS bryter arbeidstidsbestemmelsene er ikke nytt. Sykehuset fikk allerede i 2011 pålegg om å rapportere antall brudd til Helse Sør Øst.

- Da hadde vi rundt 10-12 000 brudd på bestemmelsene hvert tertial. Men selv om tallene høres høye ut, tror vi det er en underrapportering, sier Norheim Morken.

Årsakene til bruddene er sammensatte.

- Her handler det i stor grad om ledelse og om muligheten til å utøve god ledelse. Mange ledere opplever også at de har lite handlingsrom. For eksempel er det å omgjøre vikar- og overtidsmidler til faste ansatte ikke noe de har myndighet til, forteller hun. 

(foto: Marit Fonn)

 

Økt kunnskap

Ett annet problem sykehuset sliter med er at en del ledere har lite kunnskap om regelverket, og at det derfor legges opp til turnuser som bryter lovverket. Det er i dag ikke et lederkrav å kunne arbeidstidsbestemmelsene.

- Vi har satt ned en gruppe som skal finne løsninger, slik at vi sikrer arbeidstidsordninger som ikke bryter loven. Noe av det vi kan sette i gang med raskt, er opplæring og fullmaktsgjennomgang, sier hun.

Sykehuset har heller ikke gode nok systemer slik at det er lett å holde oversikt over hvor mye den enkelte jobber. Det er også noe Arbeidstilsynet påpeker i sin rapport.

- Å få på plass et slikt system er på gang, men det vil ta noe lengre tid, sier Norheim Morken.


Pasientsikkerhet

Til syvende og sist handler det om pasientsikkerhet.

- Der det er mest overtid er i akutt- og intensivavdelinger. Vi har eksempler på ansatte som jobber 18-timersdager. Og dette på steder hvor pasientene er så dårlige at man trenger årvåkne sykepleiere som får med seg enhver endring i tilstand. Hvor skjerpet er man når man nærmer seg 18 timer? Det er utrolig at dette skjer, sier hun.

Mange sykepleiere ønsker å jobbe mye overtid, og noen regner med overtid som en del av lønnen.

- Tror du de blir sure når det skjerpes inn på mulighetene til overtid?

- Det er sikkert noen som blir sure. Jeg forstår at sykepleiere vil jobbe mye for å tjene mer. Men pasientsikkerheten må komme først. Vi kan ikke gå på akkord med den, sier hun.


Ikke unikt

Norheim Morken tror ikke brudd på arbeidstidsbestemmelsene er unikt for OUS.

- Jeg vil tro det er en utfordring for de fleste sykehus. Det er heller ikke gjort i en fei å få ordnet opp i. Det krever systematisk arbeid og endring av kulturer, sier Noheim Morken.

Arbeidstilsynet har bedt sykehuset ordne opp. For å sjekke at situasjonen bedres, må sykehuset sende inn dokumentasjon og planer til Arbeidstilsynet i to runder. Første frist er 28. september, og frist nummer to er 9. november.

Pålegget er en hjelp til å gjøre noe med problemet. Forhåpentligvis fører det til noe positivt, sier foretakstillitsvalgt ved OUS, Merete Norheim Morken.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse