fbpx Snakker ut med Jens Hopp til hovedinnhold

Snakker ut med Jens

Steinar Holden skal lede et utvalg som skal se på lønnsdannelsen i Norge. Det er resultatet etter at partene møttes hos Jens Stoltenberg for å prate ut om årets lønnsoppgjør.

På møte hos Jens Stoltenberg møtte representanter fra LO, Unio, YS, Akademikerne, NHO, KS, Spekter, Virke, Fellesforbundet og Norsk Industri.

De møttes klokken 12.30 for å snakke ut om erfaringene fra årets lønnsoppgjør som endte i storstreik.


Resultatet

I ettermiddag kom melding fra Statsministerens kontor om at det skal opprettes et offentlig utvalg. Utvalget skal se nærmere på hvordan lønnsdannelsen i Norge fungerer.

– I tillegg til å oppsummere erfaringer med årets inntektsoppgjør, bør utvalget vurdere erfaringene med lønnsdannelsen gjennom de 12 årene som er gått siden vi innførte handlingsregelen og inflasjonsmålet for pengepolitikken. Utvalget skal også drøfte makroøkonomiske utviklingstrekk som kan skape utfordringer for norsk økonomi og lønnsdannelsen framover, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo skal lede utvalget.

Mandatet og hvem andre som skal sitte i utvalget skal Finansdepartementet offentliggjøre om kort tid.


Brems oljesektoren

Før møtet med Jens Stoltenberg, hadde partene gjort rede for hvilke forventninger de hadde i forkant. Noen gjennom i pressemeldinger og andre via avisspalter.

Unio-leder Anders sier han er åpen for moderasjon, men:

- Da må det gjelde alle – også de lønnsledende i olje- og leverandørindustrien, sier han i en pressemelding før møtet i dag.

Han foreslår blant annet å bremse utviklingen i oljesektoren.

Også økonomer og leder av teknisk beregningsutvalg, Ådne Cappelen, har tar tatt til orde for å begrense oljeinvesteringene.

Folkestad har imidlertid liten tro på at Stoltenberg ønsker å gjennomføre et slikt tiltak.

Uniolederns frykt er derfor at det er offentlig ansatte som alene får ansvaret for å moderere seg.


Frontfag

Også frontfagsmodellens framtid skal diskuteres. Frontfag betyr i prinsippet at konkurranseutsatt industri forhandler først og legger rammene for hva andre grupper kan få senere i lønnsoppgjørene.

Ifølge en kommentar fra redaktør i Ukeavisen Ledelse, Magne Lerøy, opplever Uniolederen frontfagsmodellen som tvangstrøye. Spekter-sjefen Lars Haukaas er i motsatt hjørne og mener at at det offentlige må ta til takke med lavere lønnstillegg enn i industrien.

- Det som skal komme ut av dagens møte mellom Jens Stoltenberg og partene i arbeidslivet, er et utvalg. Det er da noe. Et utvalg fører i det minste til at de ulike interessentene roer seg litt ned i håpet om at det kan komme noen tanker fra utvalget som en kan bruke i sin egen interessekamp, skriver Lerøy.

Han tror at Unio legger opp til høyre lønnskrav og streik også ved neste lønnsforhandling.

- Da kan de ikke gå for en frivillig voldgift som de gjorde denne gangen. Da må de styre mot tvungen lønnsnemd som de vet vil være en stor belastning for regjeringen, skriv er Lerøy i sin kommentar.


Spekter


Lars Haukaas, direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, skriver i en kronikk i Dagens Næringsliv at det ikke er rimelig at offentlige ansatte skal få samme lønnstillegg som industrien.

Haukaas skriver at diskusjonen hos statsministeren må baseres på det faktum at driverne i lønnsdannelsen hviler på følgende tre viktige realiteter:

1. Den delen av lønnsdannelsen som legges inn i landsomfattende tariffavtaler.

2. Den delen av lønnsdannelsen som er knyttet opp mot utvikling i effektivitet og produktivitet i den enkelte virksomhet

3. Den delen av lønnsdannelsen som foregår i markedet i kampen om å rekruttere og beholde kvalifisert arbeidskraft

- Et sentralt spørsmål blir derfor om og i så fall hvorfor offentlig og skjermet sektor skal kunne forutsette at de skal hente inn gevinstene av de resultatene konkurranseutsatt sektor skaper uten at de selv også leverer på tilsvarende forutsetningene som i punkt 2 og/eller er omfattet av de mekanismene som følger av punkt 3, skriver han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse