fbpx "Oljen" blir i frontfaget Hopp til hovedinnhold

"Oljen" blir i frontfaget

Holden-utvalget vil ikke ta oljevirksomheten ut av frontfagsmodellen for å dempe lønnsveksten i Norge.

Unio-leder Anders Folkestad er fornøyd.

I dag fikk finansminister Siv Jensen Holden lll-utvalgets innstilling. Utvalget har sett på norsk lønnsdannelse etter tolv år med handlingsregelen og det pengepolitiske inflasjonsmålet.


Fornøyde

Unio-leder Anders Folkestad er fornøyd. Det samme er Siv Jensen som sier rapporten omtaler helt sentrale utfordringer i den økonomiske politikken og i lønnsdannelsen.

- Jeg ser fram til å lese de vurderinger utvalget har gjort. Vi vil sende rapporten på høring innen kort tid. Vi vil så behandle den på en egnet måte, sier Jensen til Aftenposten.


Oljebrnasjen blir

Enkelte ønsket at den lønnsomme leverandørindustrien som blant annet rommer oljeindustrien, skulle tas ut av frontfaget for å dempe lønnsveksten.

- Disse kreftene på arbeidsgiversiden har ikke fått gjennomslag i utvalget. Dette er vi er godt fornøyd med, sier Folkestad.

Han sier det også er viktig for Unio at hvert tariffområde selv skal få bestemme profilen i oppgjøret – uavhengig av profilen i industrien, sier Unio-leder Anders Folkestad en pressemelding.


Frontfaget videreføres

I innstillingen legges det også stor vekt på betydningen av det "utvidede frontfaget". Det betyr blant annet at både arbeider og funksjonær skal inkluderes i beregningene. 

- Dette er viktig med tanke på at våre grupper som består av universitets- og høgskoleutdannede skal få mulighet til å få uttelling for kompetanse, sier Folkestad.

 

 

Han sier at lav avkastning på utdanning i offentlig sektor sammen med likelønnsgapet fortsatt betydelige utfordringer for norsk lønnsdannelse, mener Unio-lederen.


Fakta om Holden III-utvalget: 

  • Et partssammensatt, offentlig utvalg har vurdert norsk lønnsdannelse etter tolv år med handlingsregelen og det pengepolitiske inflasjonsmålet. Utvalget har vært ledet av økonomiprofessor Steinar Holden, som har gjort samme jobb to ganger tidligere.
  • I utvalgets mandat ble det slått fast at frontfagsmodellen skulle videreføres.
  • Modellen ble lansert i 1966, da et utvalg under ledelse av SSBs daværende direktør Odd Aukrust formulerte doktrinen om at norsk økonomi er avhengig av at lønnsveksten holdes innenfor rammene av hva industrien tåler.

 


 

 



 

 


 

 


 

 


 

 

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse