fbpx Kompetansehevning av sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Kompetansehevning av sykepleiere

Kompetansehevning av sykepleiere

 

Etter at jeg ble ferdig utdannet sykepleier har jeg ofte tenkt over hvor lite oppfølgning, kursing, resertifisering og internundervisning som foregår mange steder. Mulighetene er mange, som sykepleier er noen av våre nærmeste kollegaer leger, spesialister og spesialsykepleiere. Dette betyr at iallefall muligheten for internundervisning i stor grad er til stede.

Når det kommer til kursing finnes også en del gode kurs i Norge som sykepleiere kan ta, men som ofte arbeidsgiver ikke sørger for at vi får mulighet til. Eksempler på disse er PHTLS, AMLS, PLS, TNCC, AHLR og HHLR. Ettersom min erfaring stort sett er fra akuttmedisinen kommer jeg til å bruke eksempler herfra.

Jeg jobber primært ved en storby legevakt. Her har de altså valgt å sende legene på AHLR kurs og sykepleierene på DHLR kurs. Som godkjent AHLR og DHLR instruktør finner jeg dette svært merkelig. Noe av fundamentet med AHLR er at hele teamet skal kunne utføre dette, ikke bare leder av teamet. Det er også merkelig at sykepleiere ikke skal få mer kompetanse i hjerte og lunge redning enn hva en svømmetrener, speiderleder eller frivillig i Røde kors får. Selv holder jeg ofte DHLR kurs for speiderledere. Dette er særdeles spesielt dersom sykepleieren jobber på en akuttinnstans som legevakt faktisk er. Et AHLR kurs er mer teoretisk krevende og selve kurset er dobbelt så langt som et DHLR kurs. Dette betyr større kompetansehevning og mer mengde trening under kurset. Det fremstår svært merkelig at det ikke blir vurdert slik at sykepleiere skulle trenge denne kompetansen. Det finnes også noe som heter HLR for helsepersonell (HHLR). En kunne i alle fall tilbudt dette.

Dersom en sammenligner med andre akuttinstanser som for eksempel ambulansetjenesten så blir en nesten litt forskrekket over hvor lite vi sykepleiere får. I flere helseforetak får nyutdannede ambulansearbeidere AMLS, PHTLS og et årslangt internopplæringsopplegg. Dette er kurs som kan være svært relevante for sykepleiere som arbeider på legevakt og akuttmottak. En sykepleier ved disse stedene arbeider ofte mye selvstendig og gir råd og veiledning over telefon. Det er naturlig å tenke at deres kompetanse innen akuttmedisin skal være høy. Desverre skjer det ofte svært lite på dette feltet. Å gi sykepleiere på mottak og legevakt muligheten til å ta AMLS og PHTLS sammen med ambulansepersonellet ville også gi kontakter og økt forståelse på tvers av instansene og yrkesgruppene.

Jeg har snakket med en del kollegaer som ytrer stor frustrasjon over ikke å få kurs og lite internopplæring, men blir satt til å gjøre en svært teoretisk og praktisk krevende jobb i et svært hektisk arbeidsmiljø. En kollega søkte om permisjon for å delta på et kurs holdt av Norsk medisinstudent forening. Dette kurset omhandlet akuttmedisinske tilstander en kunne møte på norske legevakter og akuttmottak, undervist av sykepleiere og leger. Han tilbydde seg å betale reise og oppholdt selv, men ønsket permisjon med lønn for de to dagene. Vedkommende fikk avslag da kurset ikke ble vurdert som aktuelt for sykepleier på legevakt. Det er til tider svært tydelig at økonomi er viktigere enn kvaliteten på tjenesten som tilbys.

Vi har også lite resertifisering av norske sykepleiere. Jeg har selv jobbet med svært dyktige og erfarne kollegaer, men som mangler en del ferdigheter og kunnskaper som er naturlige i dagens sykepleierutdannelse. Jeg har hørt uttalelser som jeg ”legger ikke venflon” eller jeg "kateriserer ikke menn” begrunnet med at dette lærte ikke vedkommende da han eller hun ble utdannet. Dette er ting som enkelt kunne vært rettet opp med god internundervisning. I dag kan en sykepleier som har jobbet 20 år på sykehjem eller i psykiatrien skifte direkte til for eksempel legevakt eller akuttmottaket. Med dagens sykepleiermangel hadde de nok fått den jobben også. Etter 3 dager med opplæring skal de altså fungere i et helt nytt og hektisk arbeidsmiljø, innenfor et felt de ikke har erfaring med. Allmennleger må på kurs i akuttmedisin hvert 5 år, ambulansepersonell har årlige utsjekker, offshore sykepleiere har PHTLS og AMLS hvert 4 år. Vi andre er visstnok utdannet for livet.

Denne problematikken finner en ikke bare i akuttmedisinen den er like mye tilstede ved sykehjem, hjemmesykepleien, psykiatrien og sengeposter. På psykiatriske avdelinger skjer ofte stranguleringsforsøk, kuttskader og personellskader. Hvor ofte er de ansatte på førstehjelpskurs, hjertestarterkurs og lignende? Hvor ofte har vi kompetansehevning av sykehjemspersonellet vårt? Sykepleiere i hjemmesykepleien møter ofte svært dårlige og kompliserte pasienter. Hvor ofte får de et skikkelig kompetanseløft?

Jeg synes det er skremmende hvor lite enkelte arbeidsgivere sørger for å heve kompetansen av sine ansatte. I sommer jobbet jeg i ambulansetjenesten og ble dypt imponert over at de hadde godt planlagt internundervisning ukentlig, i tillegg til fagdager og andre kurs. Jeg nevnte dette på den lokale legevakten og ble møtt med, sånt har ikke vi tid til. Den dagen det skjer noe alvorlig grunnet mangelfulle teoretiske eller praktiske ferdigheter blant de ansatte håper jeg vi har en bedre forklaring enn at vi ikke hadde tid til kompetanseheving og vedlikehold av ferdigheter.

Annonse
Annonse