fbpx Just a taste... Hopp til hovedinnhold

Just a taste...

Just a taste…

Jeg er så uvel. Skal prøve å avslutte denne arbeidsdagen nå. Skal prøve å få gjort det jeg skal på en ok måte. Men magen er så tung, så tung. Det ulmer rett og slett.

Det begynte med at vi skulle arrangere en internundervisning. Vi skulle ha internundervisning i ernæring, og den ble ganske bra. Helt til jeg smakte på ALTFOR mange næringsdrikker. Så nå er jeg uvel. Men kanskje er det greit, for nå har jeg fått en liten smakebit på hvordan de har det, disse pasientene som har fått næringsdrikker helt i vrangstrupen. De klarer rett og slett ikke å drikke 10 ml til – de blir uvel bare de ser næringsdrikk-flasken.

Det er derfor vi ofte lager hjemmelagde smoothier for pasientene. Disse inneholder stort sett noe mindre kalorier per 100 ml enn de vi kjøper. Men for pasienter som ikke trenger så og så mange kalorier fungerer det godt. Enkelte pasienter trenger imidlertid en viss mengde proteiner, fett eller kalorier. Da er de både enkle, gode og komprimerte mange av disse kjøpe-ernæringsdrikkene.

Underernæring er undervurdert. Opp mot 80% av sykehjemspasientene skal være underernærte, og dette er helt utrolig høye tall. Det mangler nok like mye bevisshet som kunnskap. Og jeg tror at det mangler nok ofte heller gode retningslinjer enn badevekter – for de tror jeg fins det nok av. Vekta er elementær. En vektnedgang kan skyldes for lite mat inn, og da kan tiltakene være forholdsvis enkle, eller mer kompliserte. Vektnedgangen kan også skyldes andre forhold. Men hvis ingen måler vekta blir ikke nødvendigvis vektnedgangen oppdaget før det har gått altfor lang tid. Eller før pasienten blir forvirret.

I spesialisthelsetjenesten har vi et lovpålagt ansvar for å screene pasientene ernæringsmessig. Og fastlegene må ta sin del av ansvaret, ved å følge opp de pasientene som er utsatte for underernæring. Dette gjelder både hjemmeboende og de på institusjon. Det er ikkeet nederlag for en fastlege å henvise til en spesialist. Bare så du vet det, fastlege – du viser både armmuskler og ansvarsfullhet ved å henvise til en ernæringsfysiolog i tide. Ikke vent til pasienten må innlegges. Det fins ulike måter å screene på, og ved behov for tiltak, er ernæringsdrikker er ikke nødvendigvis første tiltak.

Men jeg har fått respekt for næringsdrikker etter denne dagen. De er virkelig proppfulle av energi. Magen min roper det HØYT - det ble for mye sånn rett etter lunch.

For det var kompakte, ikke-kompakte, sjokoladesmak, eplejuice-konsistens, youghurt-konsisens, mango-ferskensmak, barnesmoothie, mokka, vanilje-sitronsmak, eplesmak, proteindrikk, fiberrik, vaniljesmak, skogsbærsmak, bringebærsmak, solbærsmak….

Just a taste…

 

POPULÆRE ARTIKLER NÅ