fbpx Hjelp å få hele døgnet Hopp til hovedinnhold

Hjelp å få hele døgnet

Tverrfaglig spesialisert rehabilitering (TSR) kan gi folk en ny start. Men hva betyr det i praksis?

Når jeg kommer på vaktrommet kl 0730 piper det i telefonen. Noen ringer på. Det er tid for morgenstell og snart frokost. Flertallet klarer morgenstellet selv hos oss, men en del må ha hjelp til kompresjonsstrømper, noen til dusj, og enkelte trenger hjelp til vaske seg og kle seg.

Fra kl 0800 er det frokost, og buffeen bugner av grove rundstykker, grovt brød, diverse pålegg, salat, yoghurt og varm og kald drikke. De fleste nyter å komme til ferdig mat. For hvordan det skulle gått dersom de nyopererte skulle komme rett hjem og klare å ordne seg 4 måltid om dagen – ja det undrer brukerne selv seg over. Det hadde ikke blitt så variert som her, det er nå helt sikkert. Ned til matsalen er det mulighet for krykketrening i trapp, eller heis for den som trenger det. Å gå med krykker og hente mat på brett er en sirkuskunst, som vi overlater til sirkuset. Her kan de gå trygt med krykkene og finne plassen sin, og så kommer helsefagarbeider med brettet. Dersom kaffen mangler fløte eller teen mangler sukker, så hentes også det. Omtrent samtidig kommer sykepleier med morgenmedisinen til den som trenger hjelp til den. Den som ikke klarer å gå ned til matsalen, eller har medisinske grunner til å holde rommet, får matservering på rom. Individuelt tilpasset opplegg gjelder gjennom hele oppholdet.

Kl 0830 har vi tverrfaglig morgenmøte, der vi går gjennom avreiser, ankomster og annet som er aktuelt for dagen. Sykepleierne er oftest i flertall, men vi er så tverrfaglige som mulig på morgenmøtet. Etter morgenmøtet fortsetter dagen med de ulike faggruppers oppgaver. Helsefagarbeider og fysioterapeut skal i garderobe og varmtvannsbasseng – som for enkelte brukere er det viktigste av hele oppholdet. Her blir musklene godt oppvarmet, og for den som lever med smerter er dette god smertelindring. Det er enklere å trene i vann enn på land. Fysioterapeutene har også gruppetrening og individuell trening i sal. Sykepleierne har blodprøver, blodtrykk, sårsjekk, suturfjerning, samtaler med kommune/sykehus, samtaler med brukerne mm. Legen har legetimer, og barneansvarlig, ergoterapeut, veileder og sosionom tilbyr samtale, veiledning eller undervisning i løpet av oppholdet. Det tilbys turer til nærmiljø, fjell og vann, samt veiledning både ute og inne. Vi har uterehabilitering med temasamlinger, der vi berører tema som ernæring, livslyst, aktivitet/hvile og søvn med mer. Disse temasamlingen har vi enten ute under åpen himmel, eller i vår funkislavvo med vinduer ut mot vannet.

Vi har varm lunch kl 1130 – noen synes lunsjen kommer fort, andre nyter lukta fra kl 10. Da er det ny runde med medisiner og hjelp til den som trenger det. Nye brukere kommer i løpet av dagen, og blir tatt imot av de ulike profesjonene.. Middagen er kl 1530 – og etter middag roer tempoet seg på huset. Det er mulig å gå tur med helsefagarbeider, og det er mulig å være med på avspenning. Bassenget kan brukes i løpet av dagen. TV.-stuene er populære sosiale samlingsrom, og det er muligheter for andre aktiviteter på stua. Kveldsmaten serveres kl 1830, og de som trenger flere enn 4 måltid kan få smoothie eller hente seg mat på vår matstasjon Mat24. Kvelds- og nattevakt har kveldsrunde for den som trenger litt hjelp før leggetid. Hele døgnet er det mulig å få hjelp på rommet.

Hadde jeg trengt rehabilitering på et tidspunkt kunne jeg gjerne tatt et opphold her – tverrfaglig spesialiserte rehabilitering er et godt tilbud både midt i et behandlingsforløp og i etterkant av behandling. Helhetlig tilnærming er også viktig for oss – da vi mennesker ikke er et hele uten at vi tar hensyn til både vår fysiske, psykiske, eksistensielle og sosiale dimensjon.

TSR – go for it!