fbpx Evig eies kun et dårlig rykte Hopp til hovedinnhold

Evig eies kun et dårlig rykte

Uansett hvor mye de (Harstad kommune) med loven i hånd kan si at de kan bruke sin styringsrett, så er det så lite klokt som det er mulig å bli.

For et døgn siden satt jeg på flyplassen Evenes, og tenkte på sykepleiere i nabokommunen Harstad. Jeg hadde et ønske om å skrive en støtteerklæring til dem som nå må gå 44 minutters nattevakter fordi de nekter å underskrive en turnus som innebærer arbeid hver andre helg. Den blir i mediene kalt for en katastrofeturnus eller som jeg ser det en straffeturnus. Mobilen var alt jeg hadde i nærheten, og innlegget ble valgt bort.

Egentlig så blir jeg helt matt av den behandlingen en arbeidsgiver kan velge å ta. Det er fullt lovlig å bruke sin styringsrett, og når det ikke er enighet om en turnus skal man gå etter arbeidsmiljøloven sine bestemmelser. MEN er det klokt av arbeidsgiver denne gang? Uansett hvor mye de (Harstad kommune) med loven i hånd kan si at de kan bruke sin styringsrett, så er det så lite klokt som det er mulig å bli.

Det er manko på sykepleiere, og det er kommunen som trenger dem. Egentlig så kan sykepleiere velge å vrake hvor de skal arbeide i dag hvis de vil. At det er vanskelig for mange å skifte arbeid på grunn av at de har tilknytning til lokalsamfunnet er en annen sak. De velger å bli. Mest sannsynlig fordi at de liker yrket, og trives med arbeidet.

Omdømme er likevel viktigere enn Harstad kommune velger å ta inn over seg. Den behandlingen av ansatte som de nå har valgt, ryktes fort. Vi følger alle med i mediene, og vi merker oss hvem som velger å gjøre seg attraktive. Det skulle da bare mangle når vi skal finne oss en arbeidsgiver vi gjerne vil bli hos i mange år fremover. Da skal respekten være gjensidig og dagene forutsigbare.

Helgene er høyt skattet i vårt yrke som for de fleste andre. Det er da vi kan ha hele dager med fri til familie og venner. Det burde ikke være noen stor overraskelse.

I parforhold er den gjensidige respekten og tilliten alfa og omega. Vi vil behandles fint, og det fører med seg trivsel som gjør at vi blir værende. Det skiller seg ikke så langt fra hvordan arbeidsgiver og arbeidstakere skal forholde seg til hverandre.

Når uenigheten kommer så er det selvsagt greit at vi har spilleregler, MEN følg dem klokt. Ikke slik Harstad denne gang i rein vrangskap har valgt. Harstad kommune signaliserer så tydelig at hvis vi ikke får det som vi vil, så skal dere jaggu få kjenne hvor galt det kan bli. Det er den reneste idioti synliggjort i praksis.

Det blir som en tverrpeis av en konemishandler som truer med riset, om kona tenker på å være uenig. Hun blir av frykt for represalier, men trives ikke. Før eller siden så makter hun løsrivelsen, og kommer aldri tilbake. Dusten som tilsynelatende hadde makta sitter igjen med skjegget i postkassa.

Råd og veiledning med en realitetsorientering tidlig kan bidra til at det ikke går skeis, og samarbeidet om en felles fremtid kan man enes om så lenge man er villig til å lytte, og gi litt fra begge sider. Det har ikke arbeidsgiver klart denne gangen.

Dere har rett nok kutta ut 44 minutters nattevakter (etter dårlig omtale vil jeg tro), men dere holder fast på arbeid annenhver helg.

Det verken beholder eller rekrutterer dere sykepleiere på.

Det er lov til å snu. Lykke til.

 

 

POPULÆRE ARTIKLER NÅ