fbpx Mest om barn og unge Hopp til hovedinnhold

Mest om barn og unge

Det burde vært en undertittel som spesifiserer at boken mest handler om barn og unge.

Bokfakta

Boktittel: Møtet med "den andre". Om psykisk helsearbeid i kommunen
Forfatter: Jannike Engelstad Snoek
Forlag: Akribe, 2010
Sidetall:
ISBN: 978-82-7950-130-5

Anmeldelse:Jannike Engelstad Snoek er lege og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, og har lang erfaring med barn og ungdom med psykiske vansker og deres familier.

Målsettingen med denne boka er å presentere en felles basiskunnskap som det psykiske helsearbeidet bygger på. Som et resultat av Opptrappingsplanen for psykisk helse er tyngdepunktet forskjøvet fra spesialisthelsetjenesten i retning av økte psykiske helsetjenester i kommunene. Det krever kunnskap. I de kommunale tjenestene arbeider det mange ulike faggrupper og de har ulik utdanning og erfaring.

Boka er skrevet ut fra to hovedlinjer: Samfunnsperspektivet og familieperspektivet, med det kommunale tjenestetilbudet som et bindeledd mellom dem. Forfatteren tar også utgangspunkt i Helsedirektoratets to veiledere om psykisk helsearbeid for voksne og for barn og unge i kommunene.

Møtet med «den andre», det å se den andre, er gjennomgangstema. Vi presenteres for hvordan vi kan se mennesket bak lidelsen. Vi kan ikke alltid gi andre det de trenger, men vi kan alltid gi dem opplevelsen av å bli sett, av å møte et medmenneske, ikke en rolle.

Boka tar også opp hvordan psykiske lidelser og vansker forstås og om psykisk helsetjeneste på ulike forvaltningsnivåer. En rekke undersøkelser viser at systematisk kunnskap om behandling av psykiske lidelser er mindre viktig enn å opprettholde en behandlingskontakt gjennom ulike faser og omsorgsnivåer.

To kapitler omhandler familien, tilknytning og omsorg. Beslutninger som fattes på ett nivå, får konsekvenser på andre nivåer. Ved at mange døgntilbud er lagt ned i spesialisthelsetjenesten, ligger hovedtyngden av tiltak og støtteordninger ute i kommunene. Mye av omsorgen er tilbakeført til familiene. Det ses på den tidlige barnealderens betydning, tilknytningsmønstre og barns reaksjoner.

Dette er en informativ bok. Den er lett å lese, skrevet i et godt forståelig språk uten for mange faguttrykk.

Skulle jeg ha noen innvendinger, må det være bokas tittel, som blir litt utydelig. Det burde vært en undertittel som spesifiserer at boken mest handler om barn og unge.

Jeg lurer også på hvorfor tilbudet om psykisk helsetjeneste i kommunen ikke har fått mer plass. Som et direkte resultat av Opptrappingsplanen, med forskyvning av tyngdepunktet til kommunene, har alle landets kommuner i dag en slik tjeneste. Den utgjør et betydelig utvidet og faglig kvalitativt psykisk helsetilbud til barn, unge og voksne.

 

Les flere anmeldelser

Annonse
Annonse