fbpx Superaktuelt om vanskelig tema Hopp til hovedinnhold

Superaktuelt om vanskelig tema

Bokfakta

Boktittel: Menns seksualitet
Forfatter: Haakon Aars
Forlag: Cappelen Damm, 2011
Sidetall:
ISBN: 978-82-02-30364-8

Anmeldelse:Menns seksualitet er like mangfoldig og spennende som kvinners, og her er boka som beviser det. Spesialist i klinisk sexologi og psykiater Haakon Aars, presenterer et tema som for mange i helsevesenet oppleves vanskelig og tabubelagt. Både pasienter og helsepersonell kan kvie seg for å ta opp seksualitet i forbindelse med sykdom og samliv, men med denne boka i bakhånd kan kanskje en del usikkerhet og manglende kunnskap reduseres betraktelig.

Haakon Aars tar opp en rekke interessante og viktige emner rundt menns seksualitet, emner som burde angå fagfolk i stor grad. Hvordan kan for eksempel fysisk og psykisk sykdom påvirke seksualiteten? Eller hvordan kan helsepersonell forholde seg til funksjonshemmedes seksualitet?

Boka er superaktuell siden den også omtaler situasjonen for hivsmittede i dag, transvestittisme, og ikke minst homoseksualitet. Aars går inn på historiske sider ved mannlig homoseksualitet og presenterer ny statistikk og de nyeste begrepene, for eksempel «Menn som har sex med menn» (MSM). I boka beskrives også viktige temaer som ereksjonssvikt og for tidlig sædavgang og hvordan dette kan snakkes om, undersøkes klinisk og eventuelt behandles medikamentelt.

Underveis har Aars tatt med en rekke spørsmål stilt til et helsenettsted der han er eksperten som gir svar, som: Hvordan møter sykepleieren den mannlige pasienten, som kanskje er homoseksuell eller foretrekker sadomasochisme? Aars debatterer temaet og presenterer framgangsmåter og hjelpemidler. Han understreker viktigheten av at menns seksualitet blir tatt opp, og at også pårørende kan ha spørsmål og behov for å bli møtt.

Dette er en flott måte å presentere aktuelle problemstillinger på, og mye blir ufarliggjort, som for eksempel om penis’ størrelse har noe å si – et tema mange er opptatt av. Det er imponerende gjort. Haakon Aars’ måte å skrive om mannlig seksualitet på er respektfull, omtenksom og svært oppklarende. Dessuten er boka lettlest, luftig og oversiktlig.

Jeg mener boka er særdeles aktuell og lærerik for helsepersonell innenfor alle fagområder og på alle nivåer. Ikke minst bør den inngå i pensum på sykepleierutdanningene.

Annonse
Annonse