fbpx De vanskelige valgene Hopp til hovedinnhold

De vanskelige valgene

Bokfakta

Boktittel: Etiske dilemmaer i helse- og omsorgsarbeid
Forfatter: Halvor Nordby
Forlag: Gyldendal Akademisk, 2012
Sidetall:
ISBN: 978-82-05419-49-0

Anmeldelse:Denne boka gir bred innsikt i etiske dilemmaer som oppstår i krysspress mellom system og menneske i helse- og omsorgsarbeid.

Forfatter Halvor Nordby er professor ved Høgskolen i Lillehammer og jobber i tillegg ved Universitetet i Oslo. Han har lang erfaring fra undervisning og har skrevet om kommunikasjon og etikk med et filosofisk blikk.

Boka er delt i to. Del en forklarer hvordan etiske dilemmaer er krysspress- situasjoner, og hvorfor det er viktig å forstå krysspressene. Del to har en praktisk vinkling og presenterer prinsipper og metodeverktøy som kan brukes til å bearbeide etiske dilemmaer.

Dilemmaene involverer et systembasert press ovenfra og et motstridende individuelt press nedenfra. Presset ovenfra er forankret i helhetstenkning, økonomi og samfunnsorientert konsekvensetikk. Presset nedenfra er forankret i klassiske omsorgsidealer, nærhetsetikk og de hjelpetrengendes oppfatninger om hva som er riktig og galt.

Alle som arbeider innen helse- og omsorgssektoren føler de etiske dilemmaene på kroppen, være seg vernepleiere, ambulansearbeidere, leger eller sykepleiere. Spesielt har slike typer utfordringer kommet til syne i forbindelse med innføringen av New Public Management – en filosofi om ledelse, som går på at offentlige virksomheter som sykehus skal styres etter prinsipper fra det private næringslivet. Resultatet har i det siste blitt stadig større fokus på målstyring og krav til eksempelvis budsjettdisiplin, som ikke helt uten videre lar seg forene med klassiske omsorgsidealer som fagpersoner i helse- og omsorgssektoren lærer i sin utdanning.

Mellom linjene leser jeg en oppfordring om at jeg ikke kan finne meg i noen av realitetene i dagens helsevesen. På den ene siden er jeg forpliktet til å melde fra om uønskete hendelser i henhold til blant annet lov om helsepersonell. Samtidig ligger det i sykepleiekulturen et slags stilltiende krav om å yte på tross av at de ytre rammefaktorene ikke er til stede for at vi kan utføre det arbeidet vi er utdannet til.

Et paradoks i denne sammenhengen er at det samme Stortinget som vedtar lover for hvordan den enkelte sykepleier skal utføre sine gjøremål, samtidig ikke legger forholdene bedre til rette ved å bevilge de midlene som er nødvendige for at man faktisk kan utføre arbeidsoppgavene slik de er ment å skulle utføres.

Samtidig er dilemmaet at flere av hendelsene som Nordby beskriver i boka, er taushetsbelagte pasientopplysninger eller snarere sensitive hendelser. Dette gjør det ikke enkelt å melde fra om det skulle oppstå uønskete hendelser. I tillegg kommer de forventninger og krav som pasienter og pårørende har. Boka analyserer disse krysspress-situasjonene fenomenologisk, ut fra hvordan de erfares i førstelinjetjenesten. Nordby tar utgangspunkt i praksisfeltet og introduserer etiske begreper og teorier der de framstår som relevante. Eksempler fra helse- og omsorgsarbeid brukes aktivt gjennom hele boka.

Denne boka er spesielt egnet til bruk i helse- og omsorgsfaglige grunnutdanninger, i etter- og videreutdanningskurs og som et grunnlag for diskusjon i praksisfeltet.

Forfatteren er levende til stede og gir eksempler som leseren kan kjenne seg igjen i. Boka kan på ingen måte erstatte reelle erfaringer av etiske dilemmaer. På den annen side kan den gjøre det noe enklere å forstå medarbeidere, kommunisere med dem og organisere tjenestene slik at de har en god etisk beredskap.

Annonse
Annonse