Nytenkning om eldreomsorgen
Bokfakta
Samfunnsutviklingen, med økende andel eldre, begrensete økonomiske ressurser og færre personer til å gi omsorg, kaller på nytenkning. Ergoterapeut og professor Kjersti Vik oppfordrer med Mens vi venter på eldrebølgen til en dreining fra omsorg til aktivitet og deltakelse. Boka er god å lese og er aktuell både for sykepleierstudenten og sykepleieren med noen års erfaring.
Forfatteren tar utgangspunkt i 68-generasjonen som vil kreve medbestemmelse og kontroll over livet også når de blir eldre. Den gir en grundig og kunnskapsbasert gjennomgang av aktivitet og deltakelse for eldre med kartlegging, tilrettelegging og stimulering til økt aktivitet. Omdreiningspunktet i boka er den enkeltes hverdagsliv og interesser. Forfatteren peker på at helsevesenet altfor ofte gir passiviserende hjelp, og uten å spørre hva den eldre interesserer seg for. For sykepleieren er boka nyttig for å få ideer om aktivitet og deltakelse i egen yrkesutøvelse, for å få innsikt i ergoterapeutens arbeidsområde og for å forstå betydningen av bredt og utradisjonelt samarbeid. Eldre med demens og aktivisering er også grundig behandlet.
Jeg oppfatter boka som en god lærebok og et friskt innlegg i samfunnsdebatten om eldreomsorg. Den hadde imidlertid fortjent en grundigere korrekturlesning. Vik diskuterer om det kan bli lagt for stor vekt på aktivisering, men i egen overbevisning om aktivisering som det beste i eldreomsorgen, underkjenner hun innsatsen til andre aktører som tillitsvalgte og politikere.
Forfatteren har et radikalt syn på eldre i samfunnet og vektlegger sterkt hjemmet og hverdagsaktivitetene. Med dette perspektivet savner jeg en diskusjonen om sykehjem egentlig er egnet som boform. Forfatteren vektlegger også at eldre vil ha kontroll over eget liv, og da kunne hun ha pekt på ansvaret for å planlegge egen alderdom.