fbpx Tre på gangen: Hva er ditt verste mareritt på jobb? | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Hva er ditt verste mareritt på jobb?

IngeborgKjærstad er sykepleier. Jobber på dialyseavdelingen ved Helgelandsykehuset i Brønnøysund, Brønnøy kommune.

– På grunn av distriktets utfordringer, og pasientenes kroniske sykdom, blir det et mareritt om maskiner (strømtilførsel, vanntilførsel eller teknologi) svikter, og pasientene ikke kan få sin dialysebehandling her i Brønnøysund.

– Det som da blir løsningen er å sende pasientene til Sandnessjøen eller Mosjøen for behandling, noe som blir svært krevende for denne pasientgruppen. Reiseveien blir lang, og innebærer både bil/buss og ferjer, samt at en dialysebehandling i seg selv er en stor påkjenning. En dialysebehandling er ofte tre til fire ganger i uken og tre-fire timer per dag, i tillegg blir da reiseveien tre timer en vei. En må også ta forbehold om at været kan stoppe en slik reise, i verstefall, i vinterhalvåret. Å stå med en pasient som er avhengig av den behandlingen, men ikke ha mulighet til å gi den, det er ingen god situasjon.

Frode Smith er 3. års student. Jobber som assistent på gynekologisk og plastikk på Bærum sykehus, og i hjemmetjenesten.

– Mitt verste mareritt på jobb er feilmedisinering. Som student er det sykepleieren du går sammen med som har hovedansvaret for medikamentene du gir pasienten, men du har selvsagt et stort ansvar selv også. De fleste pasienter stoler blindt på sykepleieren, og tar medikamentene som blir gitt dem uten å stille spørsmål. Det å gi feil medikamenter, som i verste fall kan få fatale konsekvenser, er derfor et mareritt som jeg håper aldri jeg får oppleve!

– Heldigvis er det stort fokus på feilmedisinering, og dobbeltkontrollen er ett av virkemidlene for å unngå dette. Hvis man i tillegg alltid husker de fem r-ene, mener jeg sjansen for feilmedisinering synker betraktelig. At en student må ha 100 prosent rett på prøven om medikamentregning kan virke strengt, men helt nødvendig!

Maroline Lizarde er sykepleier. Jobber i hjemmesykepleien i Brønnøysund, Brønnøy kommune.

–  Å komme på jobb på en fredagskveld og være alene sykepleier på vakt. Dette er noe som ikke er uvanlig om det forekommer sykdom i arbeidshelgen. Dette innebærer i verste fall å være ansvarlig for over 180 pasienter. 

–  Det verste da er hvis en pasient kommer uanmeldt hjem fra sykehuset, uten at det har vært god samhandling mellom sykehuset og hjemmesykepleien. Vi får beskjed fra fortvilede pårørende og pasienten som trenger hjelp. Pasienten kan komme hjem uten epikrise og medisiner. Dessverre er ikke dette en engangstilfelle på min arbeidsplass. Under slike omstendigheter greier vi som regel å løse dette på en ok måte, men det er utrolig fortvilende for alle. Å utøve sykepleie, omsorg og pleie under slike forhold er svært vanskelig og tidkrevende. Det innebærer at du opptrer på en profesjonell og omsorgsfull måte, samtidig som du later som at du har god tid. Spesielt vanskelig når telefonen ringer for 10 gang og arbeidslisten er mer enn lang. 

– Men jeg elsker jobben min og vi alle i hjemmesykepleien i Brønnøysund gjør så godt vi kan under all slags forhold. 

Neste ukes spørsmål:

Hvis du var helseminister, hva ville du gjennomført det første året?

Send inn din mening til: monica.hilsen@sykepleien.no

Annonse
Annonse