fbpx Tre på gangen: Hva er det dummeste folk spør om når de hører at du er sykepleier? | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Hva er det dummeste folk spør om når de hører at du er sykepleier?

Gunn Johanne Skår er avansert klinisk allmenn sykepleie (AKS). Jobber som fagsykepleier i hjemmesykepleien sone Øst - Velfjord i Brønnøy kommune.

– Det dummeste folk spør etter er vel om jeg får benyttet utdanningen min i jobben som AKS-sykepleier i hjemmesykepleien ute i distriktet. Dette kan tyde på lite kunnskap blant folk om hvilke utfordringer vi møter i hverdagen som sykepleier. Økt kunnskap bidrar til å styrke tjenesten også i små kommuner, spesielt i denne tiden hvor pasientene blir utskrevet tidligere fra sykehus – såkalt ferdigbehandlet. I tillegg er det lange avstander til både lege og sykehus. Vi står derfor ofte alene i krevende situasjoner der man må bruke faglig kunnskap i kombinasjon med situasjonsforståelse og erfaringskompetanse. Så derfor er svaret på dette spørsmålet: – Ja, jeg får benyttet utdanningen som AKS-sykepleier ute i distriktet.

Kristian Imingen Skjellet er spesialsykepleier og masterstudent i sykepleievitenskap ved UiO. Jobber på Skinnarberga Helsehus i Kongsberg kommune.

– Gjennom mine 11 år i helsevesenet har jeg mottatt mange merkelige spørsmål. Det heter seg at «ingen spørsmål er dumme», men det er kanskje ikke en realitet? Det dummeste jeg har blitt spurt om er «Hvor mange rumper tørker du i løpet av en dag?». Ærlig talt, hvor skal jeg begynne? En ting er sikkert: Jeg fører ikke statistikk på toalettbesøkene jeg bistår med. Jeg er sykepleier og ikke «bleieskiftarbeider».

– Når det er det er sagt, så mener jeg at å bistå en pasient eller bruker med stell og toalettbesøk er en viktig oppgave for en sykepleier. Disse situasjonene gir oss sykepleiere blant annet anledning til å observere pasientens hud, pasientens eliminasjon, pasientens funksjonsnivå og mestringsevne.  

Ragnhild Jakobsson er sykepleier. Oppgavene er rehabilitering av pasientgrupper med kreft, bruddslitasje, CRPS og nevrologi. Jobber i Unicare Steffensrud på Toten.

– Åjaa, jobber du på sykehuset?

Jeg: – Nei, jeg jobber med rehabilitering. 

(Kunstig pause … )

– Hvorfor jobber du ikke på sykehuset, det er jo der det er spennende å jobbe?!

Jeg: – Sykepleie er viktig i alle livets faser. Jeg brenner for motivasjonsarbeid, og sammen med pasienten finne løsninger for målene de ønsker å jobbe for oppnå.

Vil du svare på spørsmål?

Send en e-post med navn, stilling og arbeidsplass til: monica.hilsen@sykepleien.no

Legg gjerne ved et portrettbilde.

Annonse
Annonse