fbpx Samleartikkel: Arbeidsmiljø | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Arbeidsmiljø

Hva betyr skiftarbeid, søvn og arbeidsmiljø for sykepleieres helse?

Les artikler om temaet.

Blir provosert av mas om sykefravær

– Det står ikke noe i HMS-forskriftene om følelsen av å ikke strekke til, det som gjør helsearbeidere syke over tid, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.

Sjekk! Har du diagnosen skiftarbeiderlidelse?

– De som har symptomene vi snakker om, tenker gjerne ikke på skiftarbeiderlidelse. I Norge er dette en lite kjent diagnose, sier sykepleier og postdoktor Kjersti Marie Blytt.

Vi må modernisere HMS-begrepet

Arbeidsmiljøloven har ikke tatt innover seg at man i tjenesteytende yrker har helt andre utfordringer enn industrien. Risikoen i våre yrker er turnusarbeid, høyt arbeidspress, lav bemanning, trusler og vold, samt dårlig ledet og organisert arbeid.

Mener arbeidsbetingelser gir dårlig vern for sykepleieres helse

– Det er på den enkelte arbeidsplass man må ta tak, sier Sintef-forsker Solveig Osborg Ose, som har spurt over 11.000 sykepleiere ut om deres arbeidsmiljø og -betingelser.

Sein-tidlig-vakter: – Den ekstra hviletimen betyr mest

– Mange er svært trøtte når de kommer på dagvakt etter seinvakt. Noen har beskrevet det som en «hangover»-følelse, sier sykepleier og tillitsvalgt Olav Andersen i akuttpsykiatrien. Ny turnus har hjulpet.

Slik påvirker skiftarbeid sykepleieres søvn og helse

Turnusarbeid økte ikke risikoen for hodepine, mens de med skiftarbeidslidelse hadde høyere forekomst av rastløse bein. Det er noen av resultatene fra ti år med forskning på skiftarbeid, søvn og helse.

Sykepleiere sover dårlig og bruker stadig mer sovemedisiner

Sykepleiere som jobber flere enn seksti nattevakter i året, har dobbelt så høy sannsynlighet for å bruke sovemedisiner som de som ikke jobber nattevakter.

Hvem tar ansvaret for sykepleieres helse og fysiske form?

Både politi- og sykepleieryrket krever at man er fysisk til stede og beredt til å takle yrkets utfordringer. I bare ett av dem er det tilrettelagt for at studenter og ansatte kan opprettholde en god fysisk helse.

Turnusarbeid er belastende. Det må kompenseres

– Skal vi få sykefraværet og frafallet ned og stillingsbrøkene opp, må vi kutte i arbeidstiden til turnusarbeidere. Det er på tide å sidestille skift og turnus, skriver Seher Aydar.

Trøtthet utgjør en sikkerhetsrisiko

Hvilken betydning har egentlig trøtthet og restitusjon for helse, arbeidsevne og sikkerhet? Den har stor betydning, og især for sykepleiere og annet helsepersonell, skriver artikkelforfatterne.

Annonse
Annonse