fbpx Samleartikkel: Kulturelt mangfold | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Kulturelt mangfold

At sykepleiere kan oppleve rasistiske kommentarer fra pasienter og pårørende, er velkjent, men selvsagt helt uakseptabelt. Rasisme handler ikke bare om holdninger og meninger, men om strukturer som leder til skjevheter i makt, representasjon og oppmerksomhet. 22. mai er verdensdagen for kulturelt mangfold.

– Jeg vil ha et mer mangfoldig sykepleierforbund

Norsk Sykepleierforbund skal representere alle landets sykepleiere. Det mangfoldet samfunnet og sykepleieryrket rommer, må fremover speiles i enda større grad blant våre tillitsvalgte — i hvilke saker vi løfter og hvordan vi jobber, skriver Sverresdatter Larsen.

Sykepleiere diskrimineres på grunn av hudfarge: «Pasienten ville ikke bli stelt av svarte folk»

Mange sykepleiere i Norge opplever diskriminerende og hatefulle ytringer fra pasienter på grunn av sin hudfarge eller utenlandske opprinnelse. Det viser en fersk spørreundersøkelse blant 2600 NSF-medlemmer.

Rasisme blant pasienter er et arbeidsmiljøproblem

– Minoritetsansatte i helsetjenesten er en stor ressurs. Det er derfor avgjørende at ledere er i stand til å forebygge trakassering på avdelingen ved å ta pasientenes og pårørendes rasisme på alvor, skriver artikkelforfatterne.

Sykepleier fikk rasistiske kommentarer fra pasient: – Jeg ble ganske paff

Sykepleier Huimin Kim og andre ansatte har blitt utsatt for rasistiske utsagn fra pasienter på Sørlandet sykehus. Nå vil sykehuset henge opp plakater, og lederne skal få verktøy for risikovurdering.

Orlund:​​​​​​​ «Helt uakseptabelt» med rasisme fra pasienter og pårørende

– At sykepleiere kan oppleve rasistiske kommentarer fra pasienter og pårørende, er velkjent, men helt uakseptabelt, sier Line Orlund i NSF Oslo.

Eldre innvandrerkvinner har dårligere helse enn resten av befolkningen

De har mer angst, depresjon og diabetes. Sykepleiere må være oppmerksom på innvandrerkvinnenes utfordringer.

Hva gjør du når pasienten ikke vil bli stelt av en mann eller en med en annen hudfarge?

– Dersom Olga på 97 er dement og blir livredd når en mørkhudet mann kommer for å utføre stell, må det tas hensyn. Ellers er det jo et overgrep, sier pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen.

Korleis sjukepleiarar brukar praksiserfaringar frå Madagaskar seinare i arbeidslivet

Bakgrunn: Det er eit nasjonalt mål at halvparten av alle studentar skal ha eit utanlandsopphald i løpet av studietida. Studentutveksling har vist seg å vere viktig for å oppnå interkulturell kompetanse, men det manglar kunnskap om korleis sjukepleiarane nyttar denne kompetansen i framtidig arbeid.

Ber NSF ta et oppgjør med rasisme

Fagforeningene må anerkjenne at det finnes rasisme på norske arbeidsplasser, sier Akhenaton Oddvar de Leon i Organisasjon mot offentlig diskriminering. Nå har NSF fått brev fra organisasjonen.

Kampen mot diskriminering av helsepersonell begynner i utdanningen

Studenter opplever at de blir tillagt spesielle egenskaper eller manglende kunnskaper knyttet til deres kultur, religion eller språk.

Mener hets mot minoritets­sykepleiere ofte bagatelliseres av ledere

– Uansett om det er snakk om reell rasisme eller ikke, så er det viktig at ledere anerkjenner opplevelsen til sykepleiere som utsettes for dette og tar det på alvor, understreker OMOD-lederen.

Annonse
Annonse