fbpx Samleartikkel: Abort | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Abort

Det finnes myter om prevensjon, tallet på provoserte aborter øker, og hva vet du egentlig om helsetjenestetilbudet ved medikamentell abort? Les deg opp her!

– Vi må stanse mytene rundt hormonell prevensjon

DEBATT: Helsepersonell må gi kunnskapsbasert informasjon i den stormen av skremmende personlige historier pasientene møter på nettet, skriver Trine Aarvold.

Kvinners mentale helse etter en provosert abort – en scoping review

Det ble gjennomført 11 081 provoserte aborter i Norge i 2020. De siste årene har det vært økt oppmerksomhet på kvinners seksuelle og reproduktive helse. Les forskningsartikkel.

Kvinners erfaringer med helsetjenestetilbudet ved medikamentell abort

Abort skal gjennomføres med de samme standardene som ved andre helsetjenester, men på bakgrunn av eksisterende kunnskap kan man stille spørsmål ved om dette er tilfelle. Les forskningsartikkel.

«Ikke bare rent blod.» Kvinners bruk av metaforer om medikamentell abort

Metaforer egner seg til å gi uttrykk for det som ikke er umiddelbart synlig, men som likevel kan være en konkret følelse eller kroppserfaring. Les mer i denne forskningsartikkelen.

– Vi må gi bedre informasjon om prevensjon

DEBATT: – God prevensjonsveiledning er utrolig viktig fordi vi ser hvor mye prevensjon kan bety for den enkelte. Men dessverre er det ikke alle steder at helsepersonell besitter nok kunnskap, skriver Trine Aarvold.

– Jeg er overrasket over at kvinner i 2022 har skamfølelse om abort

FORSKERINTERVJU: Eva Sommerseth mener kvinner trenger et lavterskeltilbud når de skal ta avgjørelser om abort. Mange opplever det som en ensom og utfordrende prosess med eksistensielle dimensjoner.

Savner god gammeldags medfølelse fra sykepleiere

Har du vært gravid? Ja. Har du barn? Nei. Stillhet. Videre til neste spørsmål. Cecilie Hoxmark er ufrivillig barnløs og har opplevd slike utspørringer fra sykepleiere flere ganger.

– Lavterskeltilbud før og etter abort finnes

– De fleste som gjennomfører en abort i dag, sendes hjem fra poliklinikken med tablettene og medisinsk informasjon. Altfor få vet hvor de kan få hjelp når de tenger det, skriver Andrea Skaarer Kreutz.

– Blir kvinner overlatt til seg selv når de tar medisinsk abort?

– En ny studie viser at kvinner opplever at de ikke får den hjelpen de har behov for – og rett til – når de tar medisinsk abort. Dette er så alvorlig at det krever umiddelbar handling, skriver Ingvill Dalseg.

Fra straffbar handling til kvinners valg

Abortens historie i Norge har mange lik i lasten – bokstavelig talt.

Spontanabort kan føre til drapstiltale i El Salvador

Abort er totalforbudt i El Salvador, og selv spontanabort og dødfødsel kan føre til drapstiltale og flere tiår i fengsel for salvadoranske kvinner.

Lovlig, men svært vanskelig å ta abort i Italia

Abort er lovlig i Italia, men det er ikke enkelt å finne noen som vil utføre den. Et flertall av landets gynekologer har reservert seg mot å utføre inngrepet.

Annonse
Annonse