fbpx Eggerøre om donasjon Hopp til hovedinnhold

Eggerøre om donasjon

Kvinner må få lov til å donere bort egg, var Likestillingsombud Kristin Miles klare offentlige standpunkt. Dette hadde hun ikke noe med, svarer Helse- og omsorgsdepartementet.

Debatten om eggdonasjon har skapt en debatt om hva Likestillingsombudet skal engasjere seg i.

Foreningen for ufrivillig barnløse mener det er urettferdig og forskjellsbehandling at menn kan donere sæd, mens kvinner ikke kan donere egg. Derfor klaget de til Likestillingsombudet - og fikk medhold for tre måneder siden. I brevet som daværende Likestillingsombud Kristin Mile sendte brev til Helse- og omsorgsdepartementet slo hun fast at forbudet mot eggdonasjon er kjønnsdiskriminerende. Men argumentene hennes blir ikke hørt.

- Inkompetent og ugyldig
I svarbrevet til Likestillings- og diskrimineringsombudet, som nylig erstattet Likestillingsombudet, slår departementet fast at ombudet ikke har kompetanse til å komme med slike uttalelser. Ledelsen i departementet mener også at ombudet ikke har rett til å blande seg inn Stortingets lovgivende virksomhet. Forbudet mot eggdonasjon står i bioteknologiloven – som ble vedtatt i Stortinget for tre år siden.

Helse- og omsorgsdepartementet hevder dermed at uttalelsen om eggdonasjon er ugyldig, og kommer ikke til å følge opp utspillet på noen måte.

To mødre
Ap er det eneste partiet på Stortinget som har gått inn for å tillate eggdonasjon. Et av argumentene mot eggdonasjon er at barnet da vil få to mødre: En mor som har donert egget og en mor som bærer fram barnet i livmoren sin.

Likestillingsombudet syntes ikke dette er noe holdbart argument for ikke å tillate donasjon av egg, melder ANB.

lily.kalvo@sykepleien.no

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse