fbpx Sære aldersgrenser? Hopp til hovedinnhold

Sære aldersgrenser?

Sykepleiernes "arvesølv" blir den kalt: Lov om pensjonsordning for sykepleiere. Nå vil Regjeringen se nærmere på sykepleiernes særaldersgrense som ble vedtatt i 1962.

«Endelig!» var tittelen på et intervju Sykepleien hadde med NSFs lønnssekretær Borghild Egilsrud i 1962, etter at lov om pensjonsordning for sykepleiere var på plass. Fra da av var alle sykepleiere, ikke bare sykepleiere i fast stilling ved statlige sykehus, garantert et visst nivå på pensjonsutbetalingene i forhold til egen inntekt.

I tillegg ble det vedtatt egne særaldersgrenser for sykepleiere. Regler som gav sykepleiere i underordnede stillinger mulighet til å ta ut alderspensjon fra 62 år. For å kunne benytte seg av denne ordningen må sykepleieren ha minst 23 års tjenestetid. Og summen av alder og pensjonsgivende tjenestetid må være 85 år eller mer.

Grenser for fall?
Under arbeidet med ny pensjonsreform er det imidlertid blitt stilt spørsmål ved dagens berettigelsen av sykepleiernes 85-årsregel, og andre yrkesgruppers særaldersgrenser.

Begrunnelsen for dette er at dagens særaldersgrenser «ikke tar hensyn til individuelle variasjoner når det gjelder fysisk og psykisk helse... eller at kravene til tjenesten kan endre seg over tid» som det formuleres i rammeverket for ny pensjon fra 2005.
En kartlegging av ordningene blir nå gjennomført av Fafo. Konklusjonene vil foreligge i løpet av februar. Men regjeringens holdning er klar: I framtiden er det arbeidets art og risiko, og ikke en bestemt alder, som avgjør behovet for en tidlig pensjonering.

Allerede innskjerpet
- Sykepleiernes aldersgrense er allerede strammet inn, sier forbundsleder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund. Hun ser derfor ikke behovet for enda en gjennomgang.

Ny forskrift om aldersgrenser for sykepleiere fra 2000 inneholder en presisering om at sykepleiere må ha en form for fysisk belastning/turnus eller lignende i sin stilling for å kunne dra nytte av særaldersgrensen.

Klare regler
- Hva konkret innebærer den nye forskriften?
Lisbeth Normann forklarer:

  • Har sykepleieren overordnede eller administrative oppgaver i minst 50 prosent av arbeidstiden, har man 70 år som aldersgrense.
  • Regelmessig fysisk kontakt med pasienter eller klienter i mer enn 50 prosent av stillingen, 65 år som aldersgrense.
  • En stilling som innebærer at minst 50 prosent av arbeidstiden blir brukt til undervisning, 70 års aldersgrense.
  • Ordinær turnustjeneste av samme omfang som underordnede sykepleiere gir 65 års aldersgrense.
  • For alle stillingene gjelder regelen om å kunne fratre stillingen tre år før oppnådd aldersgrense.

-

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse