fbpx Stort behov for hygienesykepleiere Hopp til hovedinnhold

Stort behov for hygienesykepleiere

For å møte framtidas behov for fagkompetanse i smittevern har Høyskolen Diakonova i Oslo startet videreutdanning til hygienesykepleier.

- For å stå bedre rustet til å møte de nye smitteutfordringene både i sykehus og i kommunehelsetjenesten kreves det sykepleiere med god fagkompetanse i smittevern og infeksjonskontroll, sier rektor Mardon Breimoen ved Høyskolen Diakonova.

Den nye videretdanningen tas på deltid over to år og gir 60 studiepoeng. Den tilbys offentlig godkjente sykepleiere med minst to års relevant yrkespraksis. I høst startet 18 sykepleiere på den nye videreutdanningen.

 

En per 100 seng

Det finnes ingen nasjonal norm for antall hygienesykepleiere, men i Regional smittevernplan for tidligere Helse Øst ble det anbefalt at regionen skulle ha en målsetting om en hygienesykepleier per 150 somatiske senger. I nyere danske anbefalinger er det beskrevet et behov for en hygienesykepleier per 100 somatiske senger.

 

Nasjonal videreutdanning

Utdanning til hygienesykepleier startet i Norge i 1988 ved tidligere Statens institutt for folkehelse. Dette tilbudet opphørte i 2003.

Den nye forskriften om smittevern i helsetjenesten som ble vedtatt i 2005 understreker at det skal være tilsatt tilstrekkelig med smittevernpersonell, herunder hygienesykepleiere, i helsetjenesten. Dette aktualiserte det som lenge har vært et ønske fra fagmiljøet og Nasjonalt folkehelseinstitutt, nemlig en videreutdanning knyttet til høgskolesystemet.

- Behovet for kvalifisert kompetanse innen smittevern vil øke i årene som kommer. Vi står overfor store utfordringer både nasjonalt og globalt. Samtidig som vi lever lengre, blir liggende i sykehus kortere, og behandlingsformene blir mer og mer spesialiserte. Disse utfordringene ligger til grunn for å etablere en nasjonal videreutdanning til hygienesykepleier, sier Mardon Breimoen.

I nyere danske anbefalinger er det beskrevet et behov for en hygienesykepleier per 100 somatiske senger.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse