fbpx Sykepleiernes dag Hopp til hovedinnhold

Sykepleiernes dag

Over hele landet feires i dag Florence Nightingales fødselsdag. I Oslo delte NSF ut matpakker og ballonger. Til spesielt stor glede for de små.

Florence Nightingale ble født 12. mai 1820, og døde 13. august 1910. Hennes fødselsdag er blitt den internasjonale sykepleiedagen.

På sykehus, sykehjem og i bybildet over hele landet, markeres dagen på forskjellig vis.

I hovedstaden delte NSF blant annet ut sunne matpakker, plaster og ballonger. Sistnevnte falt særlig i smak hos de minste.

NSFs leder, Lisbeth Normann, dukket også opp. Det samme gjorde noen av Stortingets helse- og sosialkomites medlemmer.


Årets tema

Tema for årets sykepleierdag, er kroniske sykdommer. Verden over øker denne sykdomsgruppen. Forekomsten av diabetes, kreft, astma, allergi og KOLS, kan i noen grad forebygges ved sunn livsstil.

NSF delte derfor ut løpesedler med små hverdagstips som kan virke forebyggende:

* Velg sykkel fremfor bil

* Ta trappa, ikke heisen

* Spis frukt

* Smoothies er bedre enn alkohol

* Slutt å røyke

Ellers i landet skjer det mye rart. Her er noen av arrangementet som kanskje skjer i nærheten av der du bor:


Oslo:

NSF sentralt inviterer byens borgere til Egertorget, der dagen markeres med utdeling av flyers, ballonger til barna, frukt og sunn lunsjpakke. I tillegg til de som måtte komme forbi, har NSF spesielt invitert medlemmer av Helse- og omsorgskomiteen på Stortginget til å ta lunsjen sammen med Lisbeth Normann og resten av sentralstyret.


Nordland:

Sykepleierforbundet i Narvik kommune har felles faglunsj på Furumoen sykehjem klokken 12 til 13. De har invitert en spesialist i diabetessykepleie. Hun vil snakke om pasientgruppen sett med øyne til en diabetessykepleier. NSF Narvik håper også å få noen som kan holde foredrag om revmatisme, men dette er ikke avklart.

På Fauske har lokallaget et møte med NSF Saltdal 11. mai klokken 19 på Rognan sykehjem. 12. mai klokken 14 markeres Sykepleierdagen på torget på Fauske med blant annet utdeling av flyers til publikum. Kommuneledelsen er invitert til å komme innom sykepleiernes stand. NSF Saltdal har stand i sentrum fra klokken 11.

Lenger sør i Nordland blir det et fellesarrangement mellom Helgelandssykehuset, Rana kommune og Hemnes kommune. Arrangementet blir på Bakeribygget i Rana mellom klokken 18 og 21. Det blir musikk, appell ved fylkesleder og foredrag av Per Kristian Roghell. Han skal snakke om tilnærming ved kronisk sykdom.


Nord-Trøndelag:

Norsk Sykepleierforbund avdeling Nord-Trøndelag inviterer til gratis fagdag mellom kl 9.30 og 16 på Dampsaga Kulturhus i Steinkjer. Professor i sosialantropologi Halvard Vike vil forelese om grenseløse sykepleiere i en grenseløs velferdsstat, Laila Steinmo, tjenesteleder i Steinkjer kommune skal snakke om kvalitetsstyring, og helsefaglig sjef ved St. Olavs Hospital, Grete Samstad, spør om fagledelse kan gjøre en forskjell. I tillegg blir det kåring av beste stand og poster samt utdeling av gullnåler til medlemmer med 30 års medlemskap i NSF.


Sør-Trøndelag:

Norsk Sykepleierforbund i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Trondheim (HiST), Avdeling for sykepleie, inviterer til fagseminar tirsdag 11. mai fra klokken 9 til 16 på Nova Hotell Kurs og konferanse i Trondheim. Temaer er: ”Framtidens helsestell for kronisk syke” ved Geir Arild Espenes, leder for Senter for helsefremmende forskning ved NTNU. ”Å skape gode rom for helse” ved høgskolelektor Tove Kristin Greaker ved HiST, Avdeling for sykepleie. Høgskolelektor og stipendiat Linda Ernstsen ved HiST, Avdeling sykepleie skal snakke om helseadferd og sosial ulikhet ved ischemisk hjertedød, forskningssykepleier Hege Svean Koksvik ved St. Olavs Hospital skal snakke om sykepleiernes betydning i revmatismeomsorgen, høgskolelektor og stipendiat Ola Bratås ved HiST, Avdeling for sykepleie skal snakke rundt temaet: ”Kjennetegn ved kolspasienter som velger og ikke velger lungerehabilitering.” Fagkoordinator Jan Erik Skjølås fra Trondheim kommune skal snakke om sykepleiernes plass i rusomsorgen og fagkoordinator Steinar Vardehaug i Trondheim kommune skal snakke om menneskerettighetsbasert helsehjelp.


Hedmark:

De tillitsvalgte i Elverum arrangerer aktivitetsdag for eldre ved et sykehjem.


Troms:

Norsk Sykepleierforbund i Troms inviterer sine medlemmer til gratis fagdag på auditoriet ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Som tidligere år overføres arrangementet med lyd og bilde til UNN Narvik, Høgskolen i Harstad, Ibestad kommune, Barduheimen sykehjem, Lavangen kommune og Målselv kommune.

Inger Margrethe Holter skal foredra rundt temaet om sykepleie gjør en forskjell og lege Jørgen Skavlan skal snakke om motivasjon i medgang og motgang.


Buskerud:

Det vil bli et medlemsarrangement på Union Scene på kvelden for medlemmene i Vestre Viken og Drammen kommune.


Vest-Agder:

Fylkeslaget inviterer til en dagskonferanse med Ragnhild Nilsen – ”Perledykk – du er forandringen”. Arrangementet vil være på Kulturhuset, Lyngdal fra 9.30 til 15 og er gratis for medlemmer. Nilsen er regnet som en av Norges dyktigste kurs- og foredragsholdere og en ettertraktet inspirator. Prisen for ”Årets sykepleier” blir delt ut. Faggrupper er representert med stand på konferansen.

I tillegg har det tidligere i mai vært lokale arrangementer i anledning Sykepleierdagen i Møre- og Romsdal, Oslo og Sogn og Fjordane.

Kilde: NSF

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse