fbpx Utvider vaksinering mot hpv Hopp til hovedinnhold

Utvider vaksinering mot hpv

Jenter født i 1997 får tilbud om hpv-vaksine også i åttende klasse.

Hpv-vaksinen tilbys jenter i sjuende klasse. Årets kull er det første som får tilbud om vaksinen. Men på grunn av pandemien med influensa H1N1, måtte mange helsesøstre nedprioritere vaksineringen mot hpv.

 

Trenger ressurser

Ifølge Folkehelseinstituttet har færre enn 60 prosent av jentene født i 1997 fått vaksinen. Derfor har Helse- og omsorgsdepartementet bestemt at disse jentene også skal få tilbudet når de går i åttende klasse.

- Vi har påpekt at vi er forsinket på grunn av pandemien. Vi har også påpekt behovet for flere ressurser, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder i Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund.

Det er helsesøstrene som har fått i oppdrag å sette vaksinen.

- Flere oppgaver må gi flere ressurser. Det gjelder alt som innføres i skolehelsetjenesten fordi den er så marginalt bemannet, sier hun.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier i en pressemelding at det å tilby vaksinen også til åttendeklassinger vil sikre at tilbudet blir likt for alle, og ikke avgjøres av den enkelte helsesøsters kapasitet eller kommunens økonomi.

- Men hva mener hun med det, undrer Grydeland Ersvik.

 

Forhindrer kreft

Hpv-vaksinen ble fra høsten 2009 tilbudt alle jenter i sjuende klasse. Vaksinen beskytter mot flere typer hpv-virus som kan gi celleforandringer på livmorhalsen. Slike celleforandringer kan utvikle seg videre til kreft. Årlig får rundt 300 norske kvinner livmorhalskreft. Ved å tilby hpv-vaksine håper myndighetene å halvere dette tallet.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse