fbpx Vet for lite om hpv Hopp til hovedinnhold

Vet for lite om hpv

Hvert år får rundt 300 norske kvinner livmorhalskreft. Nesten hundre dør. Foto: Scanpix

Sju av ti smittes av hpv en gang i livet. Få vet at det kan føre til kreft.

Hpv er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen. Likevel svarer bare tre av ti kvinner mellom 15 og 25 år at de har hørt om hpv. Det går fram av en spørreundersøkelse gjort av Synovate våren 2010.


Virus som gir kreft

Humant papillomavirus (hpv) er svært smittsomt. Sju av ti seksuelt aktive vil bli smittet en eller flere ganger i løpet av livet. De fleste kvitter seg med viruset uten å merke at de har hatt det. Men hos noen blir infeksjonen kronisk og kan over tid utvikle seg videre til kreft. Kronisk infeksjon med hpv er en nødvendig forutsetning for livmorhalskreft, og knyttes også til kreft i ytre kvinnelige kjønnsorganer, penis, anus, munn og svelg.
Hvert år får rundt 300 norske kvinner livmorhalskreft. Nesten hundre dør.


Kondom beskytter ikke helt

Fordi hpv kan finnes på hudområder som ikke dekkes av kondom, gir ikke kondom full beskyttelse mot viruset. Det er ukjent for de aller fleste av de 300 som er spurt i Synovates undersøkelse. Bare en prosent svarer hpv på spørsmål om hvilke seksuelt overførbare sykdommer kondom ikke beskytter godt nok mot.

Nesten sju av ti har ikke engang hørt om hpv. Det overrasker Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund.

– Det har vært mye medieomtale i forbindelse med hpv-vaksinen som ble innført sist høst, påpeker hun.

– Derfor synes jeg det er rart ikke flere har hørt om det.

– Men kobler de hpv med et seksuelt overførbart virus?

– Kanskje ikke. Vi er opptatt av å formidle at hpv er en risiko for absolutt alle som har sex, ikke bare dem med et utagerende sexliv. Hpv i seg selv er ikke farlig, det er livmorhalskreft, som viruset kan føre til, som er problemet.

Hun peker på at det stadig kommer ny kunnskap om hpv og kreft og at det tar tid å ta til seg ny informasjon.

– Overrasker det at nesten ingen vet at kondom ikke gir full beskyttelse?

– Nei. Generelt er kondombruken i Norge ganske dårlig. Vi må informere og motivere bedre.


Stadig spørsmål

I Synovates undersøkelse blir kvinnene spurt om hvem de ønsker skal gi informasjon om hpv. Flere enn fem av ti svarer helsesøster. Det tar Grydeland Ersvik som en tillitserklæring.

– Men er dere gode nok til å informere?

– Vi kan alltid bli bedre. Det siste året har mye ressurser gått med til influensapandemien. Å informere om hpv er en av tingene vi har måttet skyve til side. Men vi er også frustrerte over at vi stadig får nye oppgaver uten at det følger med ressurser. Å gi god informasjon krever tid. Det holder ikke bare å gå inn i en klasse, snakke i en halv time og gå ut igjen og tro at jobben er gjort.

– Vet helsesøstre nok om hpv?

– Etter hvert. Men vi har alltid behov for mer kunnskap. Det dukker stadig opp nye spørsmål, sier Astrid Grydeland Ersvik.

 

Fakta om hpv og livmorhalskreft

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes hpv. Selve infeksjonen er ikke mulig å behandle, men kreften utvikler seg gjennom forstadier som er mulig å oppdage og fjerne. Det er grunnen til at Norge har et screeningprogram der kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta celleprøver fra livmorhalsen hvert tredje år. Som følge av systematisk screening er dødeligheten av livmorhalskreft i Norge halvert og forekomsten redusert med en tredel siden 1995.

Nobelpris til virusforsker

I 1976 lanserte tyske Harald zur Hausen teorien om at humant papillomavirus (hpv) spiller en viktig rolle i utviklingen av livmorhalskreft. Senere påviste han hpv i tilfeller av livmorhalskreft. I 2008 fikk han nobelprisen i medisin.

Hpv-test

Det er mulig å teste for hpv på livmorhalsen hos kvinner. Det fins to hovedtyper av tester og det er ulike meninger om hvilken som er best egnet. I Norge gjøres hpv-test kun av kvinner som har usikre eller lavgradige forandringer på celleprøve fra livmorhalsen.

Hpv-vaksine

Det fins to vaksiner mot hpv. Den ene, Gardasil, ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet fra høsten 2009. Det er jenter i sjuende klasse som får tilbud om vaksine. På grunn av at mye ressurser gikk med til å vaksinere mot svineinfluensa høsten 2009 tilbys hpv-vaksine kommende skoleår også til jenter i åttende klasse.

Hpv (humant papillomavirus)

Virus som smitter ved seksuell og via hudkontakt. Infiserer hud og slimhinner. Det finnes over hundre forskjellige typer hpv- virus. Rundt 40 smitter seksuelt. Mange av dem er ufarlige, men noen typer kan føre til kreft. Hpv knyttes særlig til livmorhalskreft, men kan også gi kreft i yttre kvinnelige kjønnsorganer, i anus, penis, munn og svelg.

Kilder: Kreftregisteret, Folkehelseinstituttet.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.