fbpx – Under enhver kritikk Hopp til hovedinnhold

– Under enhver kritikk

– Helsedirektoratet opptrer ikke nøytralt, mener advokat Monica Syrdal.

Syrdal representerer Norchip og mener direktoratet har begått en rekke alvorlige saksbehandlingsfeil i hpv-saken.

– Det kan se ut som om direktoratet har vært opptatt av å utelukke én bestemt test, fremfor å lage nøytrale regler for hvilke tester som kan velges, sier hun.

 

Svekker tilliten

Hun peker på at det er gjort flere formelle feil i forhold til høring.

– Men direktoratet har beklaget og sagt at dette ikke var en høring?

– Den er sendt ut og benevnt av direktoratet selv som høring. Direktoratet har gått til eksterne miljøer og bedt om råd. Det er nettopp dette som kjennetegner høringsinstituttet, og da stilles det strenge krav til saksgangen.

Blant annet peker Syrdal på at høringsinstansene er for få.

– Direktoratet sier det er hentet inn råd fra ulike fagmiljøer?

– Jeg konstaterer at de ikke har spurt noen av dem som bruker mRNA-testen. I praksis har de spurt om råd fra sine egne rådgivere. Dette er en sak med stor faglig uenighet, der sterke miljøer står mot hverandre. God forvaltningspraksis tilsier at råd skal hentes inn bredt, også fra miljøer som det er kjent har avvikende synspunkter. Saksbehandlingen er kort og greit i strid med god forvaltningsskikk. Det svekker tilliten til resultatet.

 

Sterke holdninger

Syrdal mener også det er spesielt at direktoratet ensidig vektlegger utenlandske studier, som gjelder bruk av disse testene på en helt annen måte enn den måten hpv-testing foregår på i Norge, og ikke bruker analyser og data fra testingen slik den er praktisert her.

– Mye tyder på at direktoratet ensidig har latt seg influere av enkelte fagpersoner med sterke negative holdninger til Norchip som selskap, sier hun.

– Hva mener du med det?

– Ole-Erik Iversen er en sentral fagperson som gjennom flere år har angrepet Norchip, også i media. Det må Norchip leve med. Når han selv gir uttrykk for at han har utsatt seg for Norchips vrede og bakvaskelser, og som følge av dette siden 2004 formelt erklært at han ikke ønsker ytterligere kontakt med et firma han ikke anser som en seriøs aktør, har han stilt seg i en posisjon hvor den nødvendige habilitet ikke er til stede og da kan han ikke samtidig være rådgiver for helsemyndighetene.

Ole-Erik Iversen selv opplyser at han har hatt to møter med Norchips styreledere etter dette.

– Det er vel lov for fagfolk å ha sterke meninger, selv om man også er myndighetenes rådgiver?

– Ja, men ikke når det vipper over i et personlig motsetningsforhold. Det har vi påpekt. Men direktoratet har overhodet ikke kommentert dette i sitt svar til oss, sier advokat Monica Syrdal.

Dette avviser assisterende helsedirektør Hans-Petter Aarseth.

- Alle våre rådgivere i denne saken er habilitetsvurdert. Det at enkelte tidligere har vært medlemmer i andre fagråd eller har sterke faglige synspunkter gjør dem ikke inhabile, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse