fbpx 14. Hva skjer nå? Hopp til hovedinnhold

14. Hva skjer nå?

Arbeidstilsynet har gitt ti pålegg til OUS, etter tilsyn på bakgrunn av den omfattende omstillingsprosessen.

Tilsynet viser til at det har vært et stort antall brudd på overtidsbestemmelsene i år. De nøyaktige tallene over hvor mange lovbrudd det har vært, har man ikke, siden sykehuset bruker tre forskjellige systemer for å planlegge og følge opp arbeidstiden. Det som er rapportert fra OUS til Arbeidstilsynet er 9 386 brudd på arbeidstidsbestemmelsene første kvartal i år.

Det er brukt totalt 194 137 timer overtid i denne perioden. Antallet brudd fordeler seg på 2043 ansatte.

Det er mangel på spesialsykepleiere ved OUS, og en del av bruddene er knyttet til disse. OUS opplyser til tilsynet at de har satt inn tiltak for å få ned og fordele overtidsjobbingen, og Arbeidstilsynet har godtatt at disse tiltakene må få tid til å virke før de eventuelt gjør noe mer. Flere pålegg går på bygningstekniske forhold, og det er gitt frister fra i dag frem til august 2014 med å utbedre det som er påpekt.

Konfliktene går høyt i OUS. Flere sykepleiere som har blitt overført fra Aker til Ullevåls infeksjonsavdeling i forbindelse med sammenslåingen av Oslo-sykehusene, sier nå opp jobben i protest. Grunnen er at de ikke får et lønnstillegg Ullevål-sykepleierne har.

Forhandlingene for å samordne de såkalte Bavtalene har strandet. Dermed må sykepleierne finne seg i at kolleger som gjør samme jobb har forskjellig lønn, tillegg og arbeidstid.

Mange ansatte er slitne av sparekravene, og mener det går utover kvaliteten på pasientbehandlingen.

På den andre siden står helseministeren og Helse Sør-Øst-sjefen, som forlanger budsjettkontroll og peker på at det er et overforbruk ved sykehuset. Ansatterepresentanter i OUS-styret mener de i praksis er satt under administrasjon, etter at Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst har blitt pålagt å rapportere jevnlig om situasjonen til tre ekspedisjoner i departementet.

I tillegg har Helse Sør-Øst bedt om månedlige rapporter fra klinikksjefene om kostnadskontroll og bemanningskutt. Den formelle veien er at klinikksjefene rapporterer til administrerende direktør ved sykehuset, som igjen rapporterer til styret.

Ansatterepresentanter mener de ansatte settes i en helt uakseptabel økonomisk situasjon med de tøffe budsjettkravene. Helseministeren kalte nylig styreleder i Helse Sør-Øst inn på teppet. Beskjeden var klar: Prosessen skal fortsette. Budsjettene skal holdes, bemanningen skal ned.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse