fbpx Sykepleierne får mer pasientklager Hopp til hovedinnhold

Sykepleierne får mer pasientklager

– Før var drittsekkoppførsel en ren legeoppgave. Nå ser vi at sykepleierne tar igjen legene på det området, sier bruker- og pasientombudet i Akershus.

Er sykepleierne i ferd med å miste englevingene sine? Klagesakene til bruker- og pasientombudene i Helse Sør-Øst, kan tyde på det, ifølge bruker- og pasientombudet for Akershus, Knut Fredrik Thorne.

I fjor ble det registrert 740 henvendelser som gjaldt dårlig oppførsel og 1155 henvendelser angående manglende informasjon hos bruker- og pasientombudene i alle landets fylker. Da Thorne deltok på et møte med kollegaene fra Helse Sør-Øst i vår, ble de høye tallene et tema.

Klagene var noenlunde likt fordelt mellom kommune- og spesialisthelsetjeneste. Men mange ombud hadde merket seg at sykepleierne oftere ble klaget på nå enn før.

 

Smilekurs

– Flere ombud mente at det var trist å se at sykepleierne spiste andeler i denne statistikken. Tidligere var drittsekkoppførsel en "ren legeoppgave". Det kunne gå år mellom hver gang sykepleierne ble klaget på. Nå tar de cirka 20 prosent av sakene hos oss i Akershus. Det viste en manuell gjennomgang jeg tok av sakene våre før sommeren, sier Thorne.

Han er bekymret for at ikke helsepersonell klarer å være imøtekommende og respektfull overfor pasientene, og lurer på om det kan ha noe med tidspress å gjøre.

– Men det koster ikke noe ekstra å smile. Vi kan le av Janne Carlssons smilekurs, men det hadde kanskje vært noe for helseprofesjonene, sier ombudet.

 

Godtok feilbehandling

Thorne forklarer at i noen av sakene de undersøkte, viste det seg at pasientene var blitt utsatt for feilbehandling. Men det godtok de og hadde holdningen at "alle kan gjøre feil". Det var måten de var blitt møtt på, som ga negative reaksjoner.

– Det forundrer meg at helsepersonellet ikke får til den biten. Blir pasientene behandlet med respekt, er mye løst, sier Thorne.

 

Finnes ingen nasjonale tall

Bruker- og pasientombudet i Møre og Romsdal, Runar Findal, har tilgang til tallene bak klagesakene. Han sier at han dessverre ikke har data på hvilken helseprofesjon det klages på. Derfor kan vi ikke få et fullstendig bilde av utviklingen.

Men fra 2012 skal bruker- og pasientombudene få nye dataprogrammer.

– Jeg har meldt inn et ønske om at profesjonstilhørighet bør kunne registreres i de nye programmene. Trender som dette bør absolutt være interessant å følge med på for oss og andre, sier Thorne.

Blir pasientene behandlet med respekt, er mye løst.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse