fbpx Møtte ikke opp til stråletilsyn Hopp til hovedinnhold

Møtte ikke opp til stråletilsyn

Leger møtte ikke opp og dokumentasjon manglet. – Lite profesjonelt, konkluderte Statens strålevern etter et tilsyn i Vestre Viken helseforetak.

I november i fjor kom Statens strålevern til Vestre Viken helseforetak for å gjøre et tilsyn. I løpet av fire dager skulle de innom fem avdelinger ved sykehusene i Bærum, Kongsberg og Drammen. Helseforetaket var varslet om besøket to måneder i forveien. Det som møtte tilsynsmyndighetene, ga opphav til kritikk:

 

Vanskelig å gjennomføre

Leger på strålebrukernivå, samt representanter fra linjeledelsen helt opp til klinikkdirektør for kirurgisk klinikk, møtte ikke opp ved to av sykehusene – uten å gi beskjed. I tillegg manglet etterspurt dokumentasjon i presentasjonene som ble gjort.

– Mangelfulle presentasjoner og manglende oppmøte medførte store vanskeligheter for gjennomføring av tilsynet, skriver Statens strålevern i rapporten. Tilsynet innen fagfeltet ortopedi kunne ikke gjennomføres. Strålevernet har derfor varslet at det kan bli et oppfølgingstilsyn som Vestre Viken selv må betale.

 

– Svært alvorlig

Strålevernet beskriver helseforetakets opptreden som respektløs og lite profesjonell.

– Strålevernet ser svært alvorlig på denne hendelsen og mener det gir grunnlag for bekymring for hvordan strålevern av pasient og personell blir ivaretatt ved helseforetaket, spesielt i forbindelse med røntgenbruken utenfor avdeling for bildediagnostikk, konkluderer tilsynsmyndigheten.

Til tross for at tilsynet innen ortopedi ikke kunne gjennomføres, fant Statens strålevern 17 avvik og fant grunn til å gi 4 anmerkninger på de områdene de fikk tilgang til.

 

– Vanlig folkeskikk

– Vi har beklaget dette overfor strålevernet, sier Per Meinich, viseadministrerende direktør i Vestre Viken.

– Det er vanlig folkeskikk å stille opp når man har gjort avtaler, selv om det var gode grunner til at noen ikke kom. På bakgrunn av kritikken har vi formalisert en prosedyre for hvordan vi møter tilsyn i fremtiden, sier Meinich.

Han erkjenner at det var en ubehagelig lang liste med tiltak de fikk etter tilsynet.

– Vi har nå svart tilbake med en plan om lukking av avvikene. Statens strålevern har godtatt denne, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse