fbpx DIPS, så var det gjort Hopp til hovedinnhold

DIPS, så var det gjort

Journaler på vei i taxi mellom Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Aker og Ullevål skal det nesten bli slutt på. DIPS skal binde Oslo universitetssykehus (OUS) sammen. Men er løsningen bra nok?

- Systemet er ikke optimalt, men mye bedre enn løsningen som vi har i dag, sier foretakstillitsvalgt ved OUS, Merete Norheim Morken.


Ikke flere skandaler

Styret ved Oslo universitetssykehus vedtok nylig at også de skal innføre journalsystemet DIPS. Saken ble behandlet i rekordfart, og skeptiske politikere følger nøye med.

– Her må de være pinlig nøyaktige med at alt går riktig for seg. Historikken til sykehusene når det gjelder innkjøp av IT-systemer er svært dårlig og vi tåler ikke flere skandaler, sier lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (FrP), til digi.no.


Sterke føringer

Styret i Helse Sør-Øst har lagt sterke føringer for hvilket system OUS skulle velge.

- Vi fikk i praksis beskjed av Helse Sør-Øst om at de vil hjelpe til med finansieringen dersom vi gikk for DIPS. Valgte vi noe annet, måtte vi finansiere selv, og det har ikke OUS penger til, sier Norheim Morken.

Når det regionale styret legger så sterke føringer, forstår ikke Norheim Morken hvorfor saken skulle behandles i OUS sitt styre.

- Vi hadde i realiteten ikke noe valg. Hvorfor skulle vi styrebehandle noe som i realiteten var et pålegg? spør hun retorisk.


Klinisk arbeidsflate

OUS har tidligere hatt flere prosesser hvor de har vurdert forskjellige IT-løsninger. Klinisk arbeidsflate som sykehuset valgte å gå for, ble en fiasko til 160 millioner kroner.

- Vi har erfart at det er lite å velge mellom i Norge. DIPS er et system som de fleste sykehus i Norge har og som har vist seg å fungere. De som bruker det, kan fortelle at de er fornøyde. Likevel er løsningene litt gammeldagse og mangler funksjoner vi gjerne skulle hatt, så ideelt sett burde nok HSØ gjort en jobb for å se på hva som finnes utenfor Norges grenser. Når det er sagt, er DIPS langt bedre enn det systemet vi har i dag, og bare det å få et felles system for hele OUS er et gedigent fremskritt, sier hun.

- Det kan likevel være uheldig at vi er i ferd med å få en monopolsituasjon i Norge hvor alle har samme leverandør av journal- og pasientadministrativt system. Dette kan gjøre at kostnaden blir mye høyere enn nødvendig, sier hun.

Norheim Morken legger til at selv om DIPS nå er valgt, betyr ikke det at man ikke kan velge noe annet i fremtiden.

- Det må vel også forventes at DIPS utvikler seg og får nye funksjoner som gjør at det oppfyller flere behov, sier hun.


Liten tid

Et annet aspekt som gjør at Norheim Morken mener at DIPS er et valg sykehuset kan leve med, er leveringstiden.

- Skulle vi valgt noe annet, ville det sannsynligvis tatt lang tid for å få det tilpasset og implementert. DIPS kan vi få på plass i løpet av 2014. Vi har ikke tid til lange prosesser. For ansatte og pasienter er det nå avgjørende at vi får på plass et felles system som fungerer, sier hun.

- Betyr innføring av DIPS at det blir slutt på journaler i taxi mellom sykehusene?

- Taxibruken og de tungvinte arbeidsprosessene vi har i dag vil i hvert fall bli sterkt redusert. Pasientjournalene vil enkelt kunne åpnes ved de forskjellige sykehusene. Men røntgenbilder og laboratoriesvar er det noe usikkerhet rundt om vi får på plass samtidig som DIPS, så vi kan risikere at dette fremdeles blir et problem, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse