fbpx Sykepleier til paralympics Hopp til hovedinnhold

Sykepleier til paralympics

Om kort tid pakker paralympics-deltaker Sonja Tobiassen kofferten og drar til London. Hun skal konkurrere om heder og ære i rifleskyting. 

Sonja Tobiassen fikk diagnosen Limb Girdles Muskeldystrofi i voksen alder, og er 100 prosent ufør. Før den tid utdannet hun seg til sykepleier og har jobbet som det frem til hun ble ufør.

Limb Girdle muskeldystrofi (LGMD) utgjør en stor samlegruppe av muskeldystrofiene. De har fått navnet etter hvor i kroppen muskelsymptomene rammer tydeligst, nemlig i skulder og hofteregionen (proksimal muskulatur).


Savner sykepleie

- Savner du sykepleier som yrke?

- Ja, kommer det kontant.

- Jeg bestemte meg allerede som 12 åring for å bli sykepleier. Jeg stortrivdes i jobben min etter endt utdannelse.

Det å måtte slutte å jobbe som sykepleier var en tøff prosess for henne.

- Men jeg har lært meg og akseptere at slik er det. Jeg bruker krefter og energi på aktiviteter og ting som gjør at jeg føler jeg har et godt og rikt liv. Jeg kunne for eksempel ikke ha satset på skytingen slik jeg har gjort, om jeg hadde vært i jobb, sier hun.


Rett til topps

Tobiassen har ikke drevet med rifle så veldig lenge. Hun kom som et stjerneskudd inn i sporten, og nådde toppen på  rekordtid.

- Jeg startet opp å skyte i midten av desember 2010. Fra våren 2011 økte jeg treningen betydelig og har trent mye. Jeg bruker cirka 80-100 timer i måneden på skyting, mental trening og fysisk trening, forteller hun.

Tobiassen skal skyte i øvelsen R-5. Det er ti meter luftrifle med 60 skudd liggende. Hun er også kvalifisert i øvelsen R-4 som er ti meter luftrifle med 60 skudd stående.


Takle presset

- Hvilken plassering håper du å oppnå i OL?

- Jeg er ikke så fokusert på plasseringen jeg får, men av å klare å gjennomføre arbeidsoppgavene jeg har satt meg på en tilfredsstillende måte. Dersom jeg klarer det under presset i OL skal jeg gi meg selv godkjent, så får poengsum og plassering bli som den blir, sier hun nøkternt.

De som vil følge med på hvordan det går med Sonja Tobiassen i OL kan skru på tv 1. og 2. september klokken 09.00 (engelsk tid).

Paralympiske leker London 2012, starter 29.august og varer til 9. september.

 

Fakta om paralympiske leker

Offisielle olympiske leker for utøvere med fysiske handikapp. Paralympiske leker forveksles av og til med Special Olympics, men denne er for utøvere med mentale handikapp.

De første paralympiske sommerlekene ble holdt i Roma i 1960. De første vinterlekene ble holdt i Örnsköldsvik i 1976.

9. juni 2001 skrev Den internasjonale olympiske komite (IOC) og Den internasjonale paralympiske komite (IPC) under en avtale som sikrer at paralympiske leker skal holdes like etter OL på samme sted.

Kilde: Wikipedia

Jeg bestemte meg allerede som 12 åring for å bli sykepleier.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse