fbpx Hva er et leveår verdt? Hopp til hovedinnhold

Hva er et leveår verdt?

Er det prisenlappen som skal avgjøre om pasienter skal få den behandlingen de trenger?

- Nei, mener Eli Gunhild By. 

Helseøkonom og professor Ivar Sønbø Kristiansen, sier til Aftenposten at staten ikke bør betale mer enn 500-600.000 for ett års livsforlengende behandling.

Det nasjonale prioriteringsrådet skal vurdere om Norge bør innføre en slik grense basert på WHOs anbefalinger. Anbefalingene tar utgangspunkt i BNP per innbygger per år. I Norge vil da den økonomiske grensen ligge på mellom 500- 600 tusen kroner.


Reagerer

Både politikere og fagfolk reagerer negativt på utspillet.

NSFs forbundsleder, Eli Gunhild By, er heller ikke tilhenger av å sette en prislapp på om pasienter skal få behandling eller ikke.

- Det er medisinske og sykepleiefaglige vurderinger som skal ligge til grunn for hvilken behandling som skal gis. Jeg mener at kroner og øre er et dårlig utgangspunkt for hvilken behandling pasienter skal få, sier hun.

Leder for helse - og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie, sier til VG Nett at det ved sykehussengen ikke skal dreie seg om et regnestykke.

Han mener hver situasjon er ulik og må vurderes individuelt.

Professor Per Fugelli sier VG Nett at et pristak på livsforlengende behandling vil være kaldblodig.


Hvordan sette grenser?

- Helsevesenet får hvert år en sum. Er det ikke da rimelig at det settes noen økonomiske grenser slik at ikke noen pasientgrupper "stikker" av med størstedelen av potten?

- Prioriteringsdebatten må handle om hvilken behandling pasientene skal få. Vi har ikke ubegrenset med penger, så det er nødvendig at det gjøres prioriteringer. Men de må gjøres ut i fra medisinsk og sykepleiefaglige vurderinger ut i fra den enkelte pasient og ut fra et etisk perspektiv, sier Eli Gunhild By.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse