fbpx Camping-student på sparebluss Hopp til hovedinnhold

Camping-student på sparebluss

Sykepleierstudent Trine-Lise Hytjanstorp Bahus har valgt en alternativ boform mens hun går på skole. 

 

 

SE VIDEO FRA CAMPING-LIVET HER.


GRAN PÅ HADELAND: På Lygna camping er det temmelig forlatt denne vårdagen. Vintercamperne har reist, og sommerturistene har ikke kommet ennå. Men i ei hvit campingvogn med tv-antenne på taket og spikertelt utenfor, er det lys. Det er fordi sykepleierstudent Trine-Lise Hytjanstorp Bahus har kommet hjem fra skolen.


Enkelt valg

Campingplassen ligger midt mellom hjemstedet Nannestad og skolen på Gjøvik. I naturskjønne omgivelser – eller midt i svarte skauen – alt etter som man ser det, ligger det en bensinstasjon, et hotell, et lite vann, og litt borte i lia, en campingplass.

– Jeg trives godt, sier Trine-Lise mens hun viser rundt på hybelen. Omvisningen tar like lang tid som en håndsveip rundt i rommet. Men hun har alt hun trenger: Sofa, seng, toalett. Kokemuligheter, skapplass og tv. Og lenestol i spikerteltet.

– Hvorfor bor du i campingvogn?

– For å spare penger. Jeg pendler mellom deltidsjobb i Nannestad og deltidsstudier på Gjøvik. Som student har man ikke god økonomi. Foreldrene mine har denne vogna på helårsplass på campingen. Så for meg var valget enkelt. De får litt i husleie av meg, og ellers betaler jeg for mat.

 

Litt ensomt

Hun har undervisning på Gjøvik annenhver uke, de dagene bor hun i campingvognen. Den andre uka er det desentralisert undervisning på Nannestad. Da bor hun hjemme.

– Jeg får i alle fall lesero her. For å få gjort noe, slår jeg ikke på tv-en før klokka er halv åtte på kvelden.

Hun er tilbake fra Gjøvik rundt klokka halv fem. Da lager hun først middag på minikjøkkenet inne i campingvogna. Deretter er det lesetid. Hun synes det er en ganske tøff studieplan – eksamenene kommer på rekke og rad.

– I hele vinter har det nesten bare vært meg her på ukedagene. Det har bodd noen fra Litauen eller Polen lenger ned på campingplassen. Det har vært litt betryggende.

– Er du mørkeredd?

– Nja, kanskje litt. Men jeg har blitt vant til å være her nå.

– Blir det ensomt?

– Av og til. Men hotellet er like ved.Broren min kommer på middag hver onsdag, og jeg snakker med kjæresten og familie på Skype, sier hun.

Det er om lag 130 andre campingvogner som har overvintret på Lygna, de fleste eierne kommer i helgene og i ferier. Da er det straks mer som skjer på området.

 

Sparer til praksis

Økonomi er hovedgrunnen til at hun har valgt campingvogn foran studenthybel på Gjøvik.

– Hybel koster fra 3–4000 kroner og oppover. De billigste hyblene er mindre enn det jeg har her, og de fleste må dele kjøkken og bad med andre, sier hun. Det har aldri vært et alternativ for henne.

– Jeg ønsker å komme meg gjennom studiene uten studielån. Men det er hardt, innrømmer hun.

– I praksisperiodene kan jeg ikke jobbe noe særlig ved siden av – det betyr tre måneder uten inntekt. Så jeg forsøker nå å spare til det.

Hun er ferdig med førsteåret og skal ut i praksis i hjemmesykepleien til høsten.

Det er flere utgifter hun har klart å kutte til et minimum:

– Vi bytter på å kjøre til skolen. Vi er mellom tre og fem i bilen.

 

Mor på besøk

I dag stikker moren innom. Hun vil ha med seg Trine-Lise ut på lunsj.

– Jeg pleier vanligvis ikke å være her i ukedagene, sier hun.

Mor kan også fortelle at Trine-Lise nok er mer familiær med campinglivet enn de fleste:

– Hun var bare en måned gammel første gang vi var på tur med vogna. Hun har tilbrakt nesten alle sommerferiene sine i campingvogn, vi har reist til Dyreparken, ja, egentlig alle parkene, forteller moren mens hun venter på Trine-Lise.

– Det har jo blitt litt oppstuss rundt dette, med intervjuer i lokalavisene, blant annet, forteller hun. Avisen Østlendingen besøkte datteren tidligere i vinter, og flere andre har vært interessert i å se hvordan denne formen for studenthybel arter seg.

 

Ingen andre

Hva sier så medstudentene? Er det flere som har blitt fristet?

– De begynner å bli vant til tanken nå, men i begynnelsen måtte jeg forklare litt. Foreløpig er det ingen andre som har flyttet inn i campingvogn, sier hun.

 

TIPS OSS: Mange studenter sliter med dårlig økonomi, særlig i praksisperioden. Vet du om andre sykepleierstudenter som har tydd til kreative løsninger for å få endene til å møtes? Send en e-post til aknbh@sykepleien.no

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse