fbpx – Alvorlig Hopp til hovedinnhold

– Alvorlig

– Det er behandlingstilbudene som skal passe til barnet og ikke omvendt, sier barneombud Anne Lindboe.

Hva tenker du om at barn som sliter med store problemer må vente opp til et halvt år for å få hjelp av helsevesenet?

– Dette er veldig alvorlig for de barna det gjelder. Det er viktig å huske på at barnet ikke bare må vente dette halvåret. De fleste barn som trenger hjelp, har hatt det vanskelig lenge før noen har tenkt at det bør henvises for å få hjelp. Så ventetiden er derfor mye lenger, sier barneombud Anne Lindboe.

– Hva mener Barneombudet bør gjøres?

– Jeg kan ikke vurdere den spesielle saken rektoren i Eidsberg henviser til. Men, på generelt grunnlag mener jeg at BUP før utskriving må sikre at barnet vil bli fulgt opp av tjenesteapparatet i kommunen. En individuell plan og en personlig koordinator vil kunne bidra til å sikre at nødvendige oppfølgingstiltak er på plass lokalt, sier hun.

 

Ikke unikt

Barneombudet har lest historien om ungdommen som ville få behandlingsplass dersom kjemien stemte.

– Hva tenke du når du hører denne historien?

– Jeg må igjen si at det er vanskelig for meg å kommentere den konkrete saken fordi jeg ikke kjenner den. Men det er alvorlig for barn å bli sendt hjem igjen fra et behandlingstilbud som de kanskje har ventet lenge på, og så blir stående uten noe tilbud igjen. Det er behandlingstilbudene som skal passe til barnet og ikke omvendt. Her må de som er ansvarlige for dette tilbudet stille helt andre krav enn de gjør nå, sier hun.

– Tror du historien er unik?

– Jeg tror dessverre ikke dette er unikt. Men jeg vet også at det er store forskjeller på behandlingstilbudene rundt i landet. Vi kan derimot ikke akseptere at barn utsettes for stadig nye brudd i sitt liv, fordi behandlingstilbudene ikke synes «kjemien stemmer», sier Anne Lindboe.

 

Trist

Seksjonsleder ved Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) ved Østfold sykehus, Lill Margrethe Eiken Hanssen, synes det er trist at rektoren opplever det slik, men kjenner seg ikke helt igjen.

– Jeg kan bare uttale meg om BUP Askim, men noen regler er generelle for alle BUP i Norge. Det er slik at vi må forholde oss til noe som heter prioriteringsveilederen fra Helsedirektoratet. Maks ventetid er tre måneder eller 12 uker. Ingen barn skal vente på behandling i Norge lenger enn dette, sier hun.

Dersom barn må vente lenger, er det fristbrudd.

– Da kan pårørende eller barnet finne et annet sted til behandling for barnet, for eksempel privat psykolog. Det er da helseforetaket som må betale for dette, sier Eiken Hanssen.

 

Slik foregår det

Barnet blir prioritert etter hva slags behandling det skal ha, etter henvisning fra fastlege eller barnevern.

– Skolevegring er det for eksempel fire ukers ventetid på. Andre alvorlige tilfeller kan komme inn i løpet av en uke. En ADHD-utredning vil måtte vente i 3 måneder fordi dette ikke er en diagnose som er livstruende. Alle henvisninger blir drøftet i tverrfaglig team innen en uke med barnepsykiater, psykologspesialist, seksjonsleder, klinisk sosionom og sekretær til stede. Alle BUP-er har også akuttvakt slik at vi tar inn barn på øyeblikelig hjelp samme dag de ringer. Dette er gjerne psykosevurdering, suicidvurdering eller et barn med stort symptomtrykk. Mottak av barnet vil være psykolog, psykologspesialist eller klinisk sosionom eller pedagog. Vi har alltid barnepsykiater med i alvorlige vurderinger, sier hun.

– At rektor opplever at behandlingen har liten virkning kjenner jeg meg ikke igjen i. De aller, aller fleste barn får god behandlig på BUP-ene og er symptomfri, har fått symptomlette, eller har fått en utredning og diagnose etter behandling. Men vi klarer dessverre ikke hjelpe alle. Noen vil alltid ha problemer som de sliter med gjennom hele livet. Slik er det med voksne, og slik er det med barn, sier hun.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse