fbpx Dør av PMMA Hopp til hovedinnhold

Dør av PMMA

Mellom 2010 og 2013 døde 29 mennesker av PMMA (parametoksymetamfetamin) i Norge. Stoffet er et syntetisk ecstasylignende rusmiddel.

En gjennomgang av 12 av dødsfallene viser at 8 ble funnet døde. 4 hadde alvorlige symptomer som store pustevansker, ekstremt forhøyet kroppstemperatur, plutselig kollaps, hjertestans, kramper eller samtidig funksjonssvikt i flere vitale organer. De fleste var menn og gjennomsnittsalder var 27 år.

Stoffet selges ofte som ecstasy eller amfetamin og fins som pulver eller tabletter. Det likner metaamfetamin, men har en ekstra stoffgruppe koplet til metamfetaminmolekylet.

Man antar at stoffet dukket opp på markedet i et forsøk på å omgå lovgivning som forbyr mer tradisjonelle rusmidler eller råstoffene disse framstilles fra.

Stoffet er kjent for å gi mye bivirkninger og lite rus. Rusvirkningen kommer langsomt, slik at noen tar flere doser før rusen slår inn for fullt.

Ifølge Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Folkehelseinstituttet, ble stoffet mye brukt i 2010 og 2011, men bruken ser ut til å ha gått ned. Hun tror det kan skyldes at myndighetene gikk ut og advarte mot stoffet og at det begynte å gå rykter blant brukerne om at det er farlig. Men det er fortsatt i bruk, det viser blodprøver tatt av bilførere og innsatte i fengsler.

Kilde: Folkehelseinstituttet

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.