fbpx Unik lønnsøkning på Island Hopp til hovedinnhold

Unik lønnsøkning på Island

Bildet viser helsepersonell foran islandsk flagg.

265 islandske sykepleiere sa opp stillingene sine i sommer etter tvungen lønnsnemnd. Nå har en spesialdomstol likevel bestemt at lønningene skal økes.

I juli skrev Sykepleien.no om de islandske sykepleierne som måtte gi tapt etter å ha streiket i ti uker. De kjempet for høyere lønninger og bedre arbeidsvilkår, men til slutt ble streiken møtt med tvungen lønnsnemnd.

Skuffelsen var så stor at 311 helsearbeidere sa opp jobbene sine. På dagen! 265 av disse var sykepleiere.

Saken tok en ny og overraskende vending 14. august. Da besluttet den høyeste domstolen på Island å bryte med myndighetenes avgjørelse.

En spesialdomstol har nå besluttet å gi sykepleierne en lønnsøkning på nærmere 30 prosent, skriver svenske Vårdforbundet på sine hjemmesider.

Fireårsplan

Spesialdomstolen har bestemt at lønnsøkningen skal strekke seg over en 4-årsperiode.

I første omgang skal den gjelde fra mai i år, og da med en økning på 7,4 prosent. I 2016 skal lønningene øke med 6,5 prosent, 4,5 prosent i 2017 og fra og med 2018 vil lønningene øke med ytterligere tre prosent.

Avgjørelsen er spesiell, mener NSFs forbundsleder Eli Gunhild By. Hun har ingen motforestillinger. Tvert imot. Hun mener det er en god løsning og et tydelig signal som styrker sykepleieryrket på Island.

– Jeg kjenner ikke til lovverket på Island, men det er uten tvil en unik avgjørelse, rent juridisk. Jeg kjenner heller ikke til lignende tilfeller i Norge, hvor noen har overprøvd Rikslønnsnemndas kjennelse, sier By.

Noen tilbake i jobb

Både arbeidsforholdene og lønnsvilkårene har bare blitt dårligere for islandske sykepleiere siden den økonomiske krisen rammet landet i 2008. Island har om lag 4 000 sykepleiere, og det skaper utvilsomt krisetilstander når så mange som 265 sykepleiere sier opp jobbene sine og, i mange tilfeller, søker lykken i andre land.

Christer Magnusson som er redaktør i Tímarit hjúkrunarfræðinga – det islandske sykepleierforbundets magasin – forteller at 70 av de 265 sykepleierne som i utgangspunktet sa opp stillingene sine i juli, nå har valgt å trekke tilbake oppsigelsene sine.

– Men det er likevel en betydelig andel sykepleiere som ennå ikke har bestemt seg for hva de vil gjøre videre, eller som helt enkelt har fått nye jobber, sier han til Sykepleien.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse