fbpx Hold deg unna! Hopp til hovedinnhold

Hold deg unna!

Bildet viser kvinne og barn i et vindu under polioepidemien i USA i 1916.

Mange døde av polio i USA under epidemien i 1916. I New York ble folk advart mot å ferdes i strøk der sykdommen herjet.

Noen gater i New York var utrygge for friske folk. De kunne bli smittet. Bildet fra 1916 er tatt i en slik gate. På husveggen har amerikanske myndigheter hengt opp en advarsel for å fortelle at her bor noen som er smittet av polio. «Hold deg unna denne gaten,» står det med tydelige bokstaver. Det lille barnet i vinduet er kanskje smittet av polio, og muligens er det moren som pleier barnet. Den store polioepidemien i USA det året tok livet av 6000 mennesker, bare i New York døde 2000.

Poliovaksineringen i verden har vært så vellykket at Nord- og Sør-Amerika ble erklært poliofritt i 1994. Europa ble erklært poliofritt i 2002. Sykdommen forekommer fremdeles i noen land i Afrika og Asia, og det har vært utbrudd også i Midtøsten. Før vaksinen kom i 1956, var det årlige polioepidemier i Norge der flere hundre barn og ungdommer fikk varige lammelser. Opptil ti prosent døde.

Kilder: Scanpix, fhi.no og historyofvaccines.org

 

Saken står på trykk i siste utgave av Tidsskrift for helsesøstre (1-2016), som utkom med Sykepleien 11. februar. Vil du lese flere saker innenfor ulike fagområder, finner du en oversikt over alle fagbladene på våre hjemmesider.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse